23948sdkhjf

Danske søfolk er gidsler på syvende måned

Søfolkene fra Leopard fra rederiet Shipcraft sætter dansk rekord i tilfangetagelse af somaliske pirater.
Søfolkene fra Leopard fra rederiet Shipcraft sætter dansk rekord i tilfangetagelse af somaliske pirater.

Ingen andre søfolk på danske eller danskdrevne skibe har været gidsler hos somaliske pirater i så lang tid som søfolkene fra fragtskibet Leopard fra rederiet Shipcraft. De blev kidnappet fra skibet 12. januar.

Sammen med fire filippinske kolleger har to danske søfolk været gidsler i et halvt år, og de har nu taget hul på den syvende måned i piraternes kløer. Helt nøjagtigt har de været gidsler i 139 dage.

Rederiet bag andre danske eller danskdrevne skibe har formået at få deres søfolk fri efter langt kortere tid. De fem danske søfolk på fragtskibet Danica White, der blev kapret i 2007, var gidsler i 83 dage.

13 søfolk på det danskdrevne Clipper-skib CEC Future var gidsler i 68 dage efter kapringen i 2008, og 13 søfolk om bord på den A.P. Møller-Mærsk ejede slæbebåd Svitzer Korsakov var gidsler i 47 dage, før de blev løsladt.

Direktør i det private efterretningsfirma Risk Intelligence Hans Tino Hansen siger, at gidselperioderne fra 2007 og til nu ikke kan sammenlignes.

- Generelt er søfolk nu gidsler i længere tid end tidligere. Derfor kan man ikke sammenligne antallet af gidsel-dage nu med hvad de var i 2007 eller 2008, siger Hans Tino Hansen.

Der er dog tilfælde, hvor kaprede skibe og besætninger bliver hurtigere løsladt.

- Nogle kaprede skibe og deres last er specielt attraktive, så ejerne og chartreren er villig til at betale for at få skib og besætning hurtigt ud, siger Hans Tino Hansen.

Ritzau: Kan man sige, at der her sidder seks søfolk fra Leopard, som ikke er særlig attraktive for rederiet Shipcraft og rederiets ejere?

- Det er ikke til at sige, hvilke tanker rederiet gør sig, svarer Hans Tino Hansen.

Han mener ikke, at situationen for de seks søfolk er meget anderledes, selv om det ikke lykkes piraterne at få skibet Leopard, der var lastet med våben og sprængstof, med. Søfolkene er en handelsvare for piraterne - skib eller ej.

I den periode, hvor Leopard blev angrebet, søfolkene kidnappet og skibet efterladt i rum sø, blev fire andre skibe med besætninger kapret. Det skete fra den 1.-17. januar.

De fire kaprede skibe er fortsat i piraternes varetægt.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078