23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Forvirring om CE-mærkning af spånskruer til trækonstruktioner

Spånskruer, der anvendes i bærende trækonstruktioner, skal være CE-mærkede. Desværre indeholder standarden, man CE-godkender efter, fejl, som gør det umuligt at producere spånskruer, der lever op til standarden.

Spånskruer, der anvendes i bærende trækonstruktioner, skal være CE-mærkede. Standarden, som man CE-godkender efter, indeholder desværre fejl, som gør det umuligt at producere spånskruer, der lever op til standarden. Alligevel kan man til Würths forundring finde CE-mærkede spånskruer på markedet.

Würth mener, at der er behov for en hurtig afklaring fra Erhvervs- og Byggestyrelsen for at undgå en underminering af CE-mærkets troværdighed.


Umuligt at producere spånskruer, der lever op til standarden
Ifølge EU's Byggevaredirektiv (89/106/EØF) skal producenter af byggevarer dokumentere, at deres produkter lever op til de krav, som lovgivningen stiller for at sikre miljø, sundhed og sikkerhed. Siden 1. august 2010 har det derfor været et krav, at spånskruer, der anvendes i bærende konstruktioner, skal være CE-mærkede.

Producenter af spånskruer har ret til at CE-mærke deres skruer, hvis de kan dokumentere, at de er produceret efter de anvisninger, som er beskrevet i standarden EN 14592. Desværre er standarden behæftet med adskillige fejl, som betyder, at INGEN producenter har mulighed for at leve op til stillede krav. Fejlene består bl.a. i, at det stål, som if. standarden skal anvendes, er for hårdt/sprødt til at producere skruer af.

Fejlene i EN 14592 er kendt og anerkendt af såvel de europæiske skrueproducenter som af de myndigheder, der udfærdiger EN-standarder for skruer. Derfor bliver standarden rettet til i løbet af de kommende 12-24 måneder. Dog er der endnu ingen, der ved, hvordan disse ændringer kommer til at se ud.

ETA-godkendelse giver ret til CE-mærkning efter EN 14592
Som alternativ til at producere skruerne på baggrund af anvisningerne i EN-standarden kan en producent få testet sine skruers egenskaber på et eksternt laboratorium og på den måde opnå en såkaldt ETA-godkendelse (European Technical Approval). En ETA-godkendelse betyder, at skruerne som minimum har de samme eller bedre egenskaber end skruer, der er produceret efter anvisningerne i EN-standarden. Derfor giver en ETA-godkendelse af spånskruer også producenten ret til at CE-mærke produktet efter EN 14592. P.t. er der ingen ETA-godkendte spånskruer på markedet.

Til trods for, at ingen producenter p.t. har en ETA-godkendelse, er det alligevel muligt at finde CE-mærkede spånskruer på markedet. Hvordan dette er muligt, undrer de sig over hos Würth. De har nemlig fravalgt at CE-mærke deres spånskruer, indtil de får en ETA-godkendelse. Enkelte andre producenter har ligeledes foreløbig fravalgt at CE-mærke deres spånskruer.

Adm. direktør Otto Popp Clausen siger: ”CE-mærkningen er brugernes garanti for, at de spånskruer, de vælger til et byggeri, reelt har de egenskaber, som er nødvendige til den pågældende konstruktion. CE-mærkningens værdi forsvinder, hvis brugerne mister tilliden til mærket, og Würth ønsker ikke at underminere CE-mærket ved bevidst og fejlagtigt at forsyne produkter med CE-mærket, som ikke lever op til den krævede standard, uanset om denne indeholder fejl eller ej.”

Behov for klar melding
Producenternes forskellige håndtering af CE-mærkningen må nødvendigvis skabe forvirring blandt brugerne. Erhvervs- og Byggestyrelsen har det overordnede ansvar for CE-mærkning af byggematerialer i Danmark. Det er derfor Würths holdning, at der er behov for en hurtig og klar udmelding fra Erhvervs- og Byggestyrelsen, som forklarer, hvordan producenterne skal forholde sig til fejlene i EN 14592, hvis CE-mærkningens omdømme og troværdighed ikke skal undermineres.

Würth Danmark A/S
Montagevej 6
6000 Kolding
Kolding Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12561113

Send til en kollega

0.065