Sådan forvandles dansk landbrug lige nu
Moderne teknologi er for langt de fleste en del af dagligdagen. Men har du nogensinde spekuleret over, hvordan teknologien påvirker et af de ældste og vigtigste erhverv på planeten - landbruget? I artiklen her kan du blive klogere på den transformation, som dansk landbrug er i fuld gang med at gennemgå.
Landbrugssektoren er i gang med et markant skifte, der blandt andet inkluderer droneoverflyvninger, datadrevne markrobotter og satellit-informationer – alt sammen under fællesnævneren ”præcisionslandbrug”.
Præcisionslandbrug er ved at blive en integreret del af moderne landbrugspraksis. I 2024 er den teknologibaserede tilgang til landbrug kommet så langt, at det både er med til at optimere måden landmændene dyrker deres marker på, og i særdeleshed hvordan de tænker bæredygtighed og ressourceforvaltning.
Med moderne teknologi kan landmanden se frem til besparelser på både brændstof, gødning, pesticider og den tid, der bliver brugt i marken. Og endnu vigtigere, så har effektiviseringen også en positiv effekt i forhold til miljøet og klimaet.
I en branche, som netop står over for store udfordringer med den grønne omstilling, er præcisionslandbrug på sigt noget nær en nødvendighed, hvis man ønsker at drive et professionelt, moderne landbrug, som skal imødekomme potentielle CO2-krav.
Flotte tal med en skyggeside
78% af det danske landbrugsareal bliver dyrket med præcisionsetknologi. Det viser tal for 2023 fra Danmarks Statistik, men selv om det kan lyde af meget, skal man være påpasselig med at juble for tidligt over det høje tal, mener Peter Justesen, fritidslandmand og senior salgschef i Nordania Leasing:
”En anvendelse på 78% kan lyde meget flot, men her er det vigtigt at huske på, at hvis blot en enkelt traktor bruger GPS/satellit til at styre, så tæller det også med som præcisionslandbrug i statistikken. Det er ”gammel teknologi”, og præcisionslandbrug er meget mere end det.”
Læs hele historien her