23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nye løsninger kræver mod

Ved Tradiums bæredygtighedsmesse den 9. oktober var der fokus på fremtidens løsninger i byggeriet og hvordan virksomhederne kommer i gang med at bruge dem. Ved messen deltog eksperter, producenter og politikere. De gjorde hinanden og eleverne klogere på materialer og løsninger, som det kræver mod og samarbejde at sætte i spil.

Mere end 30 udstillere fik sammen med lokalpolitikere og eksperter fra forskellige organisationer og virksomheder Tradiums tømrerafdeling til at summe af liv, da skolen for anden gang afholdt bæredygtighedsmesse i samarbejde med Videnscenter for håndværk, design og arkitektur onsdag den 9. oktober. Dagen bød på paneldebatter, virksomhedsoplæg, demonstrationer og masser af snak om nye materialer og muligheder, der kan understøtte den bæredygtige udvikling i byggeriet i praksis. 

- Det er fedt at se de forskellige produkter. Hvis vi ikke ser dem her, så ved vi ikke, hvad der er af muligheder. Nu kan jeg gå hjem til min mester og sige: 'Hey, jeg har lige set det her produkt – skal vi prøve det? fortæller Caroline Ullits Dreholt, der er tømrerelev på Tradium.

 

Konkret viden i undervisningen

Bæredygtighedsmessen på Tradium er vokset til et netværksarrangement for mange aktører inden for byggefagene, men et af hovedformålene med dagen er også at give eleverne i fagene konkret faglig viden om de nyeste løsninger.

- Vi har en masse eksterne gæster med på messen i dag, men også mere end 100 eleverne, der bliver klogere på en meget konkret måde. Eleverne har op til messen undersøgt de deltagende udstillere, forholdt sig kritisk til deres produkter og løsninger samt forberedt spørgsmål til dem. Efter messen skal de fremlægge, hvad de har lært, for hinanden i undervisningen. Det giver alle en bred indsigt i, hvor fagligheden bevæger sig hen, siger Andreas Riebeling Rasmussen, der er underviser på Tradium og en hovedkraft bag messen.

Fra paneldebatterne fik eleverne også råd med på vejen om at være nysgerrige på og stolte over deres fag, og gå aktivt ind i arbejdet med bæredygtighed i byggeriet – ikke mindst fordi, ”der er penge i skidtet.”


Nye løsninger kræver mod

På messen kunne man se en bred vifte af nye løsninger som fx skruefundamenter, nye isoleringstyper, eksempler på modulbyggeri, nye malingstyper, levende tagbeklædning og eksempler på upcycling og genanvendelse af materialer. I debatterne var det også netop et tema, at der er behov for større kendskab i branchen til materialer og kemi, men også til fx nænsom nedrivning til genbrug, affaldshåndtering, cirkularitet og social bæredygtighed.

Flere af dagens oplægsholdere tog fat i, at byggebranchen traditionelt er konservativ, fordi den bygger på stærke håndværkstraditioner, og at det kræver mod at prøve nye løsninger af. Derfor var et tema også, hvem der har ansvaret for at drive den grønne omstilling.

- Jeg synes, det er en spændende debat, det her med, hvem der har ansvaret. Jeg har længe tænkt, at det lå hos kunden, fordi det er dem, der hyrer os til at få lavet noget, men vi har også har et ansvar som håndværker til at fortælle om alternativer. Så det der med at vi i fællesskab – byggemarkeder, virksomheder og kunder har et ansvar, det har bidt sig mest fast. At vi alle sammen skal gøre noget og ikke bare vente på, at der er andre, der gør noget, fortæller Caroline Ullits Dreholt.

 

Samarbejde og livslang læring

En af konklusionerne på dagen var, at både lærlinge og virksomheder skal være rustet til at arbejde med bæredygtige løsninger. Det er ikke længere et spørgsmål, om man skal tænke bæredygtigt, men hvordan man bedst integrerer det i alle led af byggeprocessen.

En af forudsætningerne for at lykkes er at styrke kompetencerne inden for bæredygtighed. Det kræver efteruddannelse af underviserne på erhvervsskolerne, men samtidig skal håndværkere også være åbne over for livslang læring og kontinuerlig opdatering af deres kompetencer for at følge med udviklingen. En anden forudsætning, som debatterne også pegede på, er det tværfaglige samarbejde i byggeriet. Arkitekter, håndværkere og bygherrer skal arbejde tættere sammen, og lærlinge bør få tværfaglig erfaring allerede i deres uddannelse i samarbejde med erhvervslivet. 

- Erhvervsuddannelser er mere end bare en uddannelse - det er en nøgle til en bæredygtig fremtid. Ved at kombinere teori med praktisk erfaring og styrke samarbejdet mellem skole og erhvervsliv, sikrer vi, at de unge er rustet til at skabe innovative og bæredygtige løsninger for fremtiden, siger Andreas Riebeling Rasmussen.

 

Fakta:

Virksomhedsmessen ”Bæredygtighed og grøn omstilling” er et initiativ, der udspringer fra tømrerafdeling tømrerafdelingen på Tradium, og som er løftet sammen med Videnscenter for håndværk, design og arkitektur.

Tradium
Vester Alle 26
8900 Randers C
Randers Kommune
Danmark
CVR nummer: DK32806872

Kontaktperson

UV
Ulrik Vosgerau
Kommunikationschef
uvo@tradium.dk

Send til en kollega

0.032