23948sdkhjf

Regelsæt skal sikre gevinst på dronemarkedet

Et dansk udvalg skal klarlægge standarder for ubemandede droner for at gøre reglerne lette og gennemskuelige.
Brugen af droner vokser voldsomt i Danmark, og derfor er det nødvendigt med et regelsæt, der skal gøre reglerne mere gennemskuelige.

Sådan lyder det fra Dansk Standard, der vil nedsætte et udvalg af danske eksperter, som skal være med til at sætte de internationale standarder for droner.

- Standarder på droneområdet er vigtige, for der er en stor udvikling i gang. Og hvis der er fastlagt standarder, kan det være med til at styrke innovationen og udviklingen af produkter, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Udvalget kommer til at bestå af aktører primært fra den private sektor og vil få til opgave at klarlægge en række standarder, som man så vil anbefale til den internationale standardiseringsorganisation ISO med 170 medlemslande.

Blandt andet er formålet, at de forskellige droner skal klassificeres, så man får fastlagt, hvad der eksempelvis betegnes som en lille drone, og hvad der betegnes som en stor drone, samt hvilke egenskaber de skal have, lyder det fra Torben Dalsgaard.

Droner er et område i massiv vækst, og selv om der kun er ganske få producenter af droner og droneudstyr i Danmark, er der rigtigt mange, der arbejder med droner inden for alt lige fra film og tv til shipping og fragt.

Derfor følges debatten om droner meget tæt i den politiske verden, forklarer Torben Dalsgaard.

- Det har stor erhvervspolitisk bevågenhed, og man taler om, at ​det kan blive et stort område.

- Det taler bare endnu mere for, at det bare er med at være klar og deltage i arbejdet med at udvikle standarderne fra starten, så man opnår ​gevinsterne ved at få indflydelse, siger han.

Dansk Standard holder sit første møde om dronestandarder 6. juni.

Regeringen arbejder på en national strategi for udvikling af droneteknologi og anvendelse. Det forventes, at standardisering bliver et af fokusområderne i strategien.

Der er også et arbejde i gang i EU-regi, hvor transportkommissær Violeta Bulc lægger op til fælles EU-regler for design, produktion og certificering af droner, mens det ventes at blive op til de enkelte medlemslande at bestemme, hvor og hvornår dronerne må flyve.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.739