Langtidsledige skal køre lastbil
Det kan være svært, men ikke umuligt at komme tilbage i job - fast arbejde på det private arbejdsmarked er resultatet af et projekt i Høje-Tåstrup Kommune.
En niende, kvindelig deltager i projektet har så snart, hun har bestået køreprøven et jobtilbud på hånden og kommer i arbejde om kort tid, oplyser kvalitetschef i Dekra, Sammi Jørgensen.
- Vi er stolte og glade for at kunne påvise, at der er muligheder for beskæftigelse i transportbranchen – uanset hvor langt væk fra arbejdsmarkedet, man har været, siger Sammi Jørgensen.
Fælles for kursisterne i projektet er, at de alle modtager kontanthjælp, har andre problemer end ledighed, samt at mange kun har haft sporadisk eller ringe kontakt til arbejdsmarkedet.
Motion, praktik – og job
Projektet har været i gang siden februar 2016, hvor et hold på 25 kontanthjælpsmodtagere i alderen 21-60 år startede op på transportcenteret i Vognmand Viggo Petersens lokaler. Deltagerne fik tilbuddet gennem jobcenteret i Høje-Tåstrup Kommune, som også dækker samtlige udgifter.
Formålet er at opkvalificere målgruppen til bestride et almindeligt chaufførjob inden for transportbranchen. Det begynder med motion, undervisning og praktik og slutter med en egentlig chaufføruddannelse. Forløbets længde er afpasset til den enkeltes behov og i tæt samarbejde med jobcenteret i Høje Taastrup Kommune.
- Nogle er blevet hurtigt færdige, mens andre har brug for mere tid, fortæller Sammi Jørgensen.
- Men der kommer hele tiden nye deltagere ind, efterhånden som andre går ud.
Et forspring på uddannelsen
I startfasen står vikarbureauet Flyers for et forløb, som f.eks. kan bestå af coaching, fitness og undervisning i arbejdsmarkedsrelaterede emner samt dansk og sprogundervisning. En dag om ugen varetager Dekra undervisningen, hvor kursisterne orienteres om færdselsregler, brandslukning og andre chauffør-relevante emner.
- Det giver et lille forspring på selve uddannelsen, så den senere hen ikke kommer til at virke helt så fremmed, siger Sammi Jørgensen.
Når den enkelte kursist skønnes parat, kommer vedkommende i praktik i private transportvirksomheder. Praktikken formidles af Flyers, som har specialiseret sig i at levere arbejdskraft til transportbranchen. Og hvis praktikanten og virksomheden synes godt om hinanden, går kursisten videre til den seks uger lange chaufføruddannelse hos Dekra.
Den endelige jobformidling står Flyers for, og muligheden for at få et arbejde er rigtig god. Ifølge tal fra 3F og Dansk Industri mangler man i kommende år omkring 2.500 lastbilchauffører i Danmark.