23948sdkhjf

Øget konkurrence på uddannelse skaber debat

Administrerende direktør i Dekra, Peter Laursen, håber på flere private spillere på uddannelsesmarkedet
Der var lagt op til en god debat mellem administrerende direktør i Dekra, Peter Laursen, og direktør for De Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, i Radio24syv hos Cordua & Steno. Emnet var private uddannelser, og hvorvidt de skal spille en større rolle på markedet for erhvervsuddannelser.

Erhvervsuddannelser, der er stærkt præget af offentlige udbydere, ville nyde godt af ekstra konkurrence på markedet, mener Peter Laursen.

Med både private og offentlige aktører vil uddannelsesudbyderne i fællesskab skabe mere innovation, større tilfredshed og måske endda billigere uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne vil nemlig blive tvunget til at konkurrere med hinanden, og derfor vil det tvinge dem til at være kundedrevne, forny sig og hele tiden forbedre kvaliteten.

Konkurrence findes allerede

Men konkurrence er ikke fremmed for erhvervsuddannelserne, fortæller Lars Kunov. Internt konkurrerer de offentlige skoler allerede med hinanden, og det er med til at holde skolerne til ilden og sørge for, at erhvervsuddannelserne ikke falder bagud.

Desuden understreger Lars Kunov, at der er stor forskel på erhvervsuddannelser og almindelige kurser. Ansvaret for menneskers ungdomsuddannelse er langt større end et kursus af kortere varighed, fortæller han. Peter Laursen fra Dekra er helt enig, men ser ingen god grund til at dette ansvar ikke kan varetages af både offentlige og private spillere på markedet.

Monopolet skal brydes

Faktisk har de private aktører allerede en større markedsandel end for blot få år siden. Ifølge Radio24syvs tal lå markedsandelen på 6 procent i 2010, mens den i 2014 var steget til 13 procent. Et tal, som Peter Lausen gerne vil have endnu højere.

For private har ikke blot en større kundetilfredshed ifølge flere målinger. En langt større andel uddannelser bør åbnes for både private og offentlige spillere, så der også her kan blive skubbet gang i nogle uddannelsesområder, der har ligget stille for længe grundet det offentlige monopol.

Allerede nu har konkurrencen i det snævre område hvor der både er offentlige og private aktører skabt store fordele for kunderne. Disse fordele kan også overføres direkte til erhvervsuddannelserne og skubbe gang i erhvervsuddannelserne, der trænger til et kærligt løft, så endnu flere unge vælger den retning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078