Pakkedistributører slipper for momsbøvl
SKAT ophæver pr. 1. januar 2017 særlige momsretningslinjer for e-handelsvirksomheder
Ophævelsen vil bidrage til at stille alle pakkedistributører på markedet lige og fremme en sund konkurrence, der i sig selv kan sikre passende fragtpriser. Det vurderer DTL – Danske Vognmænd, der organiserer flere pakkedistributører.
Sejr for branchen
Den glædelige meddelelse for pakkebranchen kommer efter års tovtrækkerier med myndighederne om det stærkt konkurrenceforvridende i, at det offentligt ejede Post Danmark har kunnet se bort fra momsproblematikker og derfor har haft en klar fordel på markedet – mens de private pakkedistributører har skullet bøvle med udlægs- og fradragsregler.
Erhvervspolitisk chef i DTL – Danske Vognmænd Ove Holm – der har arbejdet sammen med Dansk Erhverv om sagen – betegner resultatet som en sejr for de private pakkedistributører i organisationens medlemskreds, der tæller giganter som GLS og Danske Fragtmænd:
- Egentlig er det mærkeligt at kalde ensartede konkurrencevilkår for en sejr. Men liberaliseringen af markedet har betydet, at pakkeporto i lang højere grad end tidligere er momspligtig. Der findes nu flere andre distributører, der i modsætning til Post Danmark er fuldt momspligtige af fragt på vegne af e-handelsvirksomheder til private husstande. Hertil kommer, at der er flere eksempler på grænsetilfælde, hvor det er mere uklart, om fragt af forsendelser kan være momsfritaget.
Til glæde for alle
Momspligten for ”Postvæsenets” udbringning af postpakker blev ophævet så langt tilbage som i 1989. Det har betydet, at Post Danmark har været fritaget for at tillægge moms på fragtafregning for pakkedistribution over for de såkaldte homeshoppingvirksomheder – i dag e-handel over internettet.
Siden er pakkemarkedet som bekendt eksploderet og givet frit, så private virksomheder kan konkurrere om pakkedistributionen. Men i mange år har de private pakkevirksomheders konkurrencevilkår været ringere på grund af momsreglerne.
Det har nemlig været af stor betydning for de private pakkedistributører, at e-handelsvirksomhederne har kunnet fakturere deres private kunder med et standardgebyr uden moms, der helt eller delvist har udgjort betaling af fragtomkostningen. Denne ret har SKAT anerkendt.
Men samtidig har det været helt afgørende for de private pakkedistributører, at e-handelsvirksomhederne også kunne fradrage sin moms på fragten i sit momsregnskab. For ellers ville omkostningerne ved at bruge private pakkefirmaer og ikke Post Danmark som udgangspunkt ikke kunne betale sig.
Men det fradrag kunne SKAT ikke finde grundlag for, og derfor har pakkemarkedet i flere år eksisteret på et skævt grundlag. Nu fjernes barriererne endegyldigt efter pres fra bl.a. Dansk Erhverv og DTL - Danske Vognmænd.