23948sdkhjf

Nøglen til forandring ligger i bestyrelsen

Hvis man har viljen til at skabe forandring, kan den professionelle bestyrelse være nøglen til succes
Hvad kan egentlig en professionel bestyrelse? Og hvordan bruger vi den bedst som et værktøj til forandring?

Disse og mange andre spørgsmål kom under kyndig behandling af Randi Ib fra Board Governance, da DI afholdt Trasportens Dag 19. September.

Det er svært præcist at aflæse og dokumentere, hvad bestyrelserne bidrager med. Hvis vi ikke skal fjerne dem, hvordan får vi så mere klarhed over, hvad de egentlig bidrager med?

- Hvis vi skal hjælpe hinanden med at skabe forandring, så skal alle mand ville det. Og så skal man se på, hvad en bestyrelse udefra kan tilføre - også selvom de anfægter den del af forretningen, der udgør selve kernen, som man tjener penge på, siger Randi Ib.

Hun mener, at det at få tilknyttet en bestyrelse giver et nyt perspektiv på forretningen. Men for at det skal lykkedes, må de nødvendigvis modtages med åbne arme.

- Mange flere virksomhedsejere skal tænke, at hvis dem udefra skal kunne hjælpe, skal man tage imod. Uanset hvilke erfaringer eller kompetencer, medlemmerne af bestyrelsen har, skal man åbne sig op, siger hun, og tilføjer:

- En god bestyrelse udfordrer det eksisterende og stiller spørgsmålstegn, og det kan bringe glæden ved at drive virksomhed frem igen, hvis man tør.

Det betyder også, at hvis man sidder som ejer, skal man være klar til at genbruge sine erfaringer i nye sammenhænge. Det kan ikke nytte noget at skabe skel og grænselinjer - de forskellige organer i virksomheden skal synge samme sang.

- Vi er ikke gode nok til at bruge de resurser, der kommer udefra, til at skabe en forretningsmæssig forskel. Man skal sætte sin bestyrelse til at arbejde med de rigtige opgaver, og så skal man huske, at kommunikationen går begge veje.

Randi Ib opfordrer til, at man tænker ud af boksen, når man vælger sin bestyrelse - i stedet for at vælge pensionerede virksomhedsledere eller folk, man kender, kunne man gribe ud efter mennesker, der anskuer verden ganske anderledes, end man selv er vant til.

- Bestyrelsesarbejde er et mandeerhverv, og et pensionisterhverv. De danske bestyrelsesmedlemmer har en gennemsnitsalder på 63,9 år. Og man skulle måske overveje, om det er dem, der kommer med de nye visioner og forretningsmodeller.

- Håbet kommer med en fremmed. Vi skal finde nogen, der kan skabe diversitet, tænke på andre måder og stille andre løsninger op. Selvom man sidder med 20-30 års erfaring kan en udenforstående sætte ting i perspektiv. Man skal finde nogen der kan og vil, både i direktionen og bestyrelsen. Man skal kunne være i, at der kommer flere løsninger på banen, og det ikke altid er formanden selv, der skaber dem, slutter hun.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078