Vi skruer ned for forventningerne
- Vi er forsigtige optimister når det gælder fremtiden. Højere kunne DTL’s økonom, Morten Pernø, ikke svinge sig op, da han gennemgik Danmarks Statistiks seneste konjunkturbarometer for Transportmagasinet.
DTL holder nøje øje med konjunkturerne og de forskellige nøgletal, så man bedre kan rådgive sine medlemmer og gøre politikerne opmærksomme på tiltag, der skal forbedre rammevilkårene for branchen.
En gang om året offentliggør DTL sin helt egen konjunkturrapport for transportbranchen. Den kommer til maj. Indtil da kigger man på de forskellige tal og statistikker, som kommer fra officielt hold fra blandt andet Danmarks Statistik. Her kan man se, at der har været en vis fremgang de seneste tre-fire år, selv om hjulene ikke har snurret superhurtigt for transportbranchen.
- På det seneste har vognmændene så skruet forventningerne en anelse længere ned end tidligere, fortæller Morten Pernø.
Virksomhederne bliver spurgt
Når Danmarks Statistik skal udarbejde deres konjunkturbarometer, spørger de transportvirksomhederne, hvordan de har oplevet omsætning og beskæftigelse de seneste tre måneder i forhold til de foregående tre måneder. Herefter spørger de virksomhederne om forventningerne til de kommende tre måneder i forhold til de netop forløbne tre måneder.
- Et pænt flertal af transportvirksomhederne har oplevet vækst i beskæftigelse og omsætning de seneste tre måneder; men når de kigger tre måneder ud i fremtiden, bliver de lidt mere pessimistiske. Her forventer stort set lige mange en stigende som faldende omsætning og beskæftigelse med en svag overvægt til den negative side, så forventningerne er lavere end for tre måneder siden.
- Vognmandsbranchen er meget følsom og kan med det samme mærke, hvis kunderne bremser lidt op og en vis usikkerhed gør sig gældende, lyder forklaringen fra økonomen.
Lastbilbestanden
En anden indikator, som Morten Pernø kigger på, er bestanden af lastbiler.
- Den er langsomt er på vej op. Vognmændene er i gang med at skifte deres gamle materiel ud.
- Det, der blev købt i slutningen af højkonjunkturen, er ved at være slidt. Det er nødvendigt at skifte det ud nu.
Konjunkturcyklus
Danmarks Statistiks konjunkturcyklus siger noget om, hvordan det går de kunder, som branchen skal leve af. De seneste tal ser lidt bedre ud.
- Industrien, som er transportbranchens største kunde, oplever en "svag opgang over normalen". Det betyder, at den opgang, der kan konstateres for Danmarks industrivirksomheder, ikke er særlig kraftig, men dog undervejs.
- Bygge & Anlæg oplever en ""opgang godt over normalen", mens serviceerhvervene oplever en "opgang en anelse under, men tæt på normalen".
- Situationen for detailhandelen er forbedret, men den oplever fortsat en "nedgang under normalen".
Danmark i er i vækst
Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) voksede 1,1 procent sidste år, og forventningerne til i år er en vækst på 1,5 procent.
- Det er ikke imponerende væksttal, men det er trods alt positivt, at der er vækst.
Alt i alt kan DTL’s økonom konkludere, at der fortsat er vækst i Danmark, og der er fremgang for vognmands- og transportbranchen, selv om væksten ligger på et meget lavt niveau. Samtidig kan han konstatere, at branchen ikke har de store forventninger til fremtiden.
- Vognmændene er forsigtige, og det kan man godt forstå. Den nye amerikanske præsident skaber usikkerhed om for eksempel frihandelen. Og så er der Brexit. Og den danske finanspolitik...
- Jo, der er en del ting, der øger usikkerheden, og vognmændene har måske bare lært at lade være med at stille forventningerne for højt. Der har før været udsigt til bedre tider, som så ikke kom alligevel.
- Det er i hvert fald sådan, jeg ser situationen, slutter Morten Pernø.