Noget i cloud’en – og noget på jorden
Torsdag afholdt den internationale organisation for vejtransport IRU sit halvårlige vejtransportmøde, med fokus på facilitering af international handel og på digitalisering.
- Vejtransport og handel har behov for at kunne bevæge sig effektivt og hurtigt mellem landene i EU og i hele verden. Det er desværre ikke altid lige nemt, og IRU har på dagens møde fokus på, hvorledes vi bedste kan udnytte nye muligheder for at fremme handlen og transporten over grænser og drage fordel af udviklingen i industrien med nye teknologiske muligheder, siger DTLs direktør Erik Østergaard.
Han deltager i mødet blandt andet i sin kapacitet som næstformand i IRUs CLTM komité, hvor EU sager behandles.
- Men der er en balance. Store dele af vejtransport er fortsat tæt knyttet til ting på jorden snarere end i cloud’en. Der er mange transporter, der ikke krydser grænser, men som handler om transport til byggepladser, af frisk mælk og af affald for at nævne et par stykker, tilføjer Erik Østergaard.
Det handler om kontrol
IRU ser blandt andet på, hvorledes transporterhvervet bedst tager fordel af det arbejde, der foregår i internationale organer som World Trade Organisation (WTO) og International Transport Forum (ITF).
WTO har lanceret en ny "Trade Facilitation Agreement", som trådte i kraft i februar 2017, med blandt andet EU landene som medunderskrivere. Dermed etableres en samlet ramme for, hvordan man bedst fjerner administrative byrder, fremmer modernisering af toldarbejdet, udnytter den teknologiske udvikling og udvikler de bedste procedurer for at fremme afvikling af supply chains.
- Men ligeså vigtigt er det at bruge de nye muligheder for digitalisering og e-dokumenter for at gøre selv den mindste transport mere effektiv, siger Erik Østergaard.
- Og dette handler om mere end handel, containere og told. Det handler også om kontrol af den lovgivning, som vores medlemmer skal følge i deres daglige arbejde: køre- og hviletid, tilladelseskrav, særtransporter, cabotage regler.
IRU arbejder på en række initiativer og projekter som udvikler brugen af for eksempel eCMR – et elektronisk fragtbrev, der kan bruges til at lette procedurerne mellem alle deltagerne i transportkæden, men også bruges til bedre kontrol af hvor lastbilen har været og hvad den transporterer.