State-of-the-art trafik-teknologier testes på dansk kongres
Københavns Kommune er vært for den 25. ITS World Congress, når den i september rykker til København. Det er den største internationale kongres for intelligente transportsystemer (ITS). Kongressen forventes at tiltrække mere end 4.000 delegerede, 10.000 besøgende og 400 udstillere fra over 100 lande.
Kongressen skal fremvise de nyeste danske og internationale ITS-løsninger og give konkrete bud på, hvordan løsningerne skaber bedre livskvalitet for trafikanter og borgere. Det overordnede tema for kongressen vil være ”ITS – Quality of Life”.
Et vigtigt trækplaster på kongressen bliver demonstrationsprojekterne, hvor deltagerne i praksis kan afprøve de nyeste og endnu ikke færdigudviklede teknologier inden for intelligente trafikløsninger, blandt andet ”Mobility as a Service”, i daglig tale kaldet MaaS, som er et af de brandvarme emner i ITS-branchen.
Spritny app demonstreres
Et af demonstrationsprojekterne er Rejseplanen A/S’s spritnye multimodale app, MinRejseplan, der integrerer flere transportformer end nogensinde før. App’en er en videreudvikling af Rejseplanen og giver langt flere transportformer at vælge imellem end hidtil - bus og havnebusser, tog og metro, og i testen taxa, samkørsel, delebiler uden fast stamplads og bycykler.
- I København er det vores klare vision at gøre byen CO2-neutral i 2025, og MinRejseplan-løsningen kan være et skridt på vejen, så flere københavnere vælger at lade bilen stå og foretrækker den kollektive transport i stedet, siger projektchef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune, Steffen Rasmussen.
MinRejseplan-app’en skaber et bedre udbud og overblik over de forskellige transportformer, og som noget nyt integrerer den både offentlige og private rejseformer.
- Jeg tror og håber, at vi i de kommende år vil se flere kreative og brugervenlige løsninger på transport- og rejseområdet, også private, som vi kender det fra for eksempel parkerings-apps, siger Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.
Baseret på nordjysk projekt
Demonstrationsprojektet, MinRejseplan, som fremvises på ITS World Congress 2018, er en videreudvikling af en lignende løsning, som er lanceret i Nordjylland.
- På sigt er ambitionen at vise alle de transportformer og mobilitetstilbud, der findes for at komme fra A til B. Det betyder, at Rejseplanen – ud over bus, tog, metro, letbane og færger og nu også samkørsel, taxa, delebiler og delecykler – også i nær fremtid vil vise fjernbusser, indenrigsfly, førerløse busser og så videre for hele Danmark, fortæller administrerende direktør for Rejseplanen Christina Hvid, og fortsætter:
- Vi vil udbrede kendskabet og brugen af MinRejseplan og indsamle gode erfaringer i både København og Nordjylland, så vi forhåbentlig senere kan udrulle en fuld multimodal rejseplan til hele Danmark.
MinRejseplan er et pilotprojekt, der testes og evalueres i forbindelse med ITS World Congress. Alle kongresdeltagere får adgang til løsningen. På grundlag af evalueringen skal Rejseplanens ejere tage stilling til, om MinRejseplan skal markedsføres for alle borgere i Københavnsområdet.