23948sdkhjf

Uddannelsesguide: sådan træffer du det svære valg

Tusindvis af unge står hvert år og flår sig frustreret i håret over det store valg, som de skal træffe – nemlig deres uddannelsesvalg.

Tusindvis af unge står hvert år og flår sig frustreret i håret over det store valg, som de skal træffe – nemlig deres uddannelsesvalg. Det er en stor og svær beslutning for rigtig mange, og derfor kan det skabe stor frustration og stress. Derfor får du her en kort guide, som forhåbentlig kan hjælpe dig, eller en du kender, på vej.

Hvilken type uddannelse går du efter?
Noget af det første som du skal afgøre med dig selv, når du skal vælge uddannelse, er, hvilken form for uddannelse, du gerne vil ind på. De seneste år har det især været universitetsuddannelserne, som de unge er gået efter, men for rigtig mange er det de oversete erhvervsuddanelser, som giver en sikker levevej, og som er det rette for dem.

Eller måske er det vigtigt for dig:

-          At uddannelsen er forholdsvist kort

-          At der er meget selvstudium på uddannelsen – eller at der tværtimod et meget samarbejde

-          At du har mulighed for at præge uddannelsen selv

-          At du kan studere i mange år frem

Gør dig altså gerne tanker om, hvad formen på din uddannelse skal være, inden du beslutter dig.

Læs mere om landbrugsuddannelser, hvis du synes, at fremtiden som landmand eller som gartner lyder spændende.

Hvad fanger dig?
Vælg med dine interesser, når du skal finde din uddannelse. Der er ikke noget mere fedt end at få mulighed for at dykke ned i noget, som man virkelig synes er spændende. Så tænk over, hvad der gennem tiden har interesseret dig mest, og hvad du godt kunne tænke dig at lære meget mere om.

Men her er det også vigtigt at overveje, hvordan du godt kan lide at arbejde, og hvilken type jobs der fanger dig. En uddannelse indenfor filosofi er helt sikkert spændende, hvis du elsker at læse Kant og Satre, men filosofifaglige jobs hænger ikke på træerne, så overvej også, om jobmulighederne er uddannelsen værd.

Vær nysgerrig og prøv
Måske er det ikke så god en idé at starte på en tilfældig uddannelse bare for at prøve den af. Men stil spørgsmål til studerende eller færdiguddannede inden for de uddannelser, som du overvejer, prøv uddannelsespraktik og læs om uddannelsens kultur, muligheder og retninger.

Og så er det ingen synd at droppe ud af en uddannelse igen. Man kan desværre ikke altid vide, om det er det rigtige, før man har prøvet det.

Send til en kollega

0.016