23948sdkhjf

Vinteropbevaring af campingvogn: Forbered din campingvogn til vinteren

Artiklen er sponsoreret af Jysk Caravan Center

Når campingvognen ikke længere skal på tur i den kolde sæson, er det vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler for at sikre, at den kommer helskindet gennem vinteren. Her får du en detaljeret guide til, hvordan du bedst klargør til vinteropbevaring af campingvogn, med særligt fokus på hynder, køle- og fryseskab, skabe, batteri, vandsystem, ydre vedligeholdelse, wc og bad samt fortelt.

1. Hynder og tekstil klargøring

Inden du sætter campingvognen væk for vinteren, bør du fjerne hynder, tæpper og andre tekstiler for at undgå fugtskader og dårlig lugt. Hynder kan tiltrække fugt, hvilket kan føre til skimmelvækst og lugtgener, hvis de bliver efterladt i en lukket ny campingvogn gennem vinteren. Sørg for at vaske eller rense tekstilerne, inden de opbevares et tørt og luftigt sted. Hvis du ikke har mulighed for at tage hynderne ud af campingvognen, kan du hæve dem op, så luft kan cirkulere bedre omkring dem.

2. Køle- og fryseskab klargøring

Køle- og fryseskabet i campingvognen bør tømmes fuldstændigt for madvarer inden vinteropbevaring. Afrim fryseren, tør køleskabet af og lad dørene stå på klem for at sikre god ventilation og undgå dårlig lugt eller mugdannelse. Det kan også være en god idé at placere en lille klods i døren, så den forbliver let åben hele vinteren.

3. Skabe, skuffer og batteri

Tøm skabe og skuffer for fødevarer, kosmetik og andre produkter, der kan tiltrække skadedyr eller blive ødelagt af temperaturudsving. Åbn alle skabe og skuffer, så luftcirkulationen forbedres, og fugtproblemer undgås.Batteriet i din campingvogn skal også klargøres til vinteren. Hvis batteriet bliver i campingvognen under opbevaring, bør du sørge for, at det er fuldt opladet og frakoblet for at undgå afladning. Det kan dog være en god idé at tage batteriet ud og opbevare det et tørt og frostfrit sted.

4. Vandbeholder og vandsystem

Det er essentielt at tømme vandbeholderen og vandsystemet helt for vand, da frost kan ødelægge rør og pumper. Start med at tømme vandbeholderen og skyl systemet igennem for at fjerne eventuelle rester. Det er også en god idé at tilsætte frostvæske til systemet for at beskytte det mod frostskader. Tøm også varmtvandsbeholderen, og lad vandhanerne stå åbne under opbevaringen.

5. Udvendig klargøring af campingvogn

Den udvendige del af campingvognen kræver også grundig forberedelse inden vinteren. Først og fremmest bør campingvognen vaskes grundigt for at fjerne snavs, fugleklatter og andet, der kan skade lakken. Efter vasken kan det være en god idé at påføre en voksbehandling for at beskytte overfladen mod vejret. Tjek desuden tætningen omkring vinduer og døre for eventuelle revner, og reparer dem om nødvendigt.

6. Vigtige steder at smøre

For at holde campingvognen i god stand, bør du smøre hængsler, låse og trækstangen inden vinteropbevaring. Brug et smøremiddel, der er egnet til udendørs brug, og sørg for at bevæge dele som vinduehængsler og stabilisatorer, så de ikke bliver stive eller rustne gennem vinteren. Smøring af disse dele forhindrer, at de bliver påvirket af kulden og fugten.

7. WC og bad

Dit wc og badeværelse kræver også lidt opmærksomhed inden vinteren. Sørg for at tømme toilettanken og skyl den igennem med rent vand. Tøm desuden skyllevandstanken helt og lad eventuelle rester af vand løbe ud. Det kan være en god idé at anvende en specialfremstillet frostvæske til sanitære systemer for at beskytte mod frostskader. Sørg også for, at alle afløb er tomme, så vand ikke fryser og forårsager revner.

8. Klargøring af forteltet

Forteltet skal også forberedes til vinteropbevaring. Rengør forteltet grundigt for skidt og fugt inden nedpakning, og lad det tørre helt, inden det foldes sammen. Hvis det pakkes væk, mens det er fugtigt, kan der opstå mug og lugtproblemer. Opbevar forteltet i et tørt rum, helst hævet fra gulvet for at undgå fugtskader.

9. Tjekliste til vinteropbevaring af campingvogn

Her er en praktisk tjekliste, du kan følge for at sikre, at din campingvogn er klar til vinteren:

  • Hynder og tekstiler: Fjern eller hæv hynderne for at sikre god luftcirkulation.
  • Køle- og fryseskab: Tøm, afrim og lad dørene stå åbne.
  • Skabe og skuffer: Tøm for fødevarer og kosmetik.
  • Batteri: Oplad, frakobl eller fjern batteriet.
  • Vandbeholder og vandsystem: Tøm systemet og tilsæt frostvæske.
  • Udvendig rengøring: Vask og voks campingvognen. Tjek tætninger.
  • Smøring: Smør hængsler, låse og trækstang.
  • WC og Bad: Tøm og skyl toilettanken. Tøm skyllevandstanken og afløbene.
  • Fortelt: Rengør og tør forteltet, før det pakkes væk.
  • Dæk: Overvej at hæve campingvognen eller bruge støtteklodser for at undgå flade dæk.

Ved at følge denne guide sikrer du, at din campingvogn er godt beskyttet mod vinterens hårde vejrforhold. Når foråret kommer, vil din campingvogn være i topform og klar til nye eventyr.

Send til en kollega

0.079