5.1.1.
Formål
Kontraktens hovedformål
:
Tjenesteydelser
Primær klassifikation
(
cpv
):
60140000
Persontransport, ikke rutekørsel
5.1.2.
Udførelsessted
Landsdel (NUTS)
:
Vest- og Sydsjælland
(
DK022
)
Land
:
Danmark
5.1.6.
Generelle oplysninger
Indkøbsprojekt, der ikke finansieres med EU-midler
Udbuddet er omfattet af aftalen om offentlige udbud (GPA)
:
nej
5.1.10.
Tildelingskriterier
Kriterium:
Type:
Kvalitet
Navn
:
Køretøjernes stand - herunder omstilling til grøn kørsel
Beskrivelse
:
Entreprenøren skal udfylde Bilag 2 nr. 1. med sin tilbudte ydelse af kriteriet ”Køretøjernes stand – herunder omstilling til grøn kørsel”. Lolland Kommune ser gerne, at de køretøjer der fragter borgere visiteret af kommunen, altid fremstår repræsentative og professionelle. Entreprenøren bedes derfor beskrive hvordan det sikres, at de køretøjer der benyttes til at udføre ydelsen, altid fremstår i en generelt god og forsvarlig sikkerhedsmæssig og repræsentativ stand – herunder fremstår rengjorte og præsentable når de udfører ydelser for Lolland Kommune. Det vil blive vægtet positivt, såfremt entreprenøren 1) har faste procedurer for at sikre at køretøjerne altid er i god stand, og 2) har en procedure for hvordan det internt i organisationen håndteres, hvis et køretøj af uventede årsager pludseligt ikke fremstår i præsentabel stand. Lolland Kommune har desuden et ønske om, at alt transport i kommunen, gradvist, skal bevæge sig en grøn retning. Såfremt entreprenøren har en konkret plan for implementering af grønnere kørsel i kontraktens løbetid, vil dette blive vurderet særdeles positivt. Den grønnere kørsel skal komme Lolland Kommune til gode, det vil sige, at køretøjerne aktivt skal benyttes til opfyldelse af kontrakten. Entreprenøren bedes beskrive, hvordan denne i kontraktens løbetid forventer at gøre sin ydelse mere ”grøn” og miljøvenlig. Eksempler på ”grøn omstilling” i denne sammenhæng er: - Indførelse af elektrificerede køretøjer - Indførelse af brændstof der er mere miljøvenligt - Optimering af kørselsmønstre - Aktivt arbejde med reducering af co2 Listen er ikke udtømmende, og alle former for implementering af en mere miljøbevidst og ”grøn” ydelse, vil blive vurderet positivt. Det vil blive vurderet positivt, såfremt der internt i entreprenørens organisation, er fastlagt konkrete planer og/eller målsætninger for en gradvis omstilling til grønnere kørsel.
Kategori for tildelingskriteriet vægt:
Vægtning (procentdel, præcis)
Tildelingskriterium talværdi
:
20,00
Kriterium:
Type:
Kvalitet
Navn
:
Nødberedskab (Forsyningssikkerhed)
Beskrivelse
:
Entreprenøren skal udfylde Bilag 2 nr. 2. med sin tilbudte ydelse af kriteriet ”Nødberedskab (forsyningssikkerhed)”. Det er vigtigt for Lolland Kommune, at entreprenøren er i stand til at foretage de aftalte kørsler til tiden og i henhold til kontrakten. I tilfælde af sygdom hos chaufføren eller driftstop af et køretøj, skal entreprenøren være i stand til hurtigt at finde en alternativ løsning, så forsinkelser reduceres og ydelsen leveres i henhold til kørselslisterne. Entreprenøren bedes beskrive hvilke initiativer og processer der tages internt i entreprenørens organisation for at sikre forsyningssikkerheden. Entreprenøren bør beskrive om, og i så fald hvilke, interne foranstaltninger der er indarbejdet i organisationen. Såfremt organisationen ikke på nuværende tidspunkt opererer med interne foranstaltninger i forhold til nødberedskab/forsyningssikkerhed, kan entreprenøren beskrive, hvilke foranstaltninger der vil blive indarbejdet, såfremt entreprenøren tildeles kontrakt. Både chauffører, køretøjer og kørselskontor/administration bør være indtænkt. Det vil vurderes positivt, såfremt entreprenøren demonstrerer, at der på baggrund af erfaringer eller konkrete overvejelser, er truffet foranstaltninger til at sikre forsyningssikkerheden. Lolland Kommune vil i den forbindelse vurderer på, hvorvidt der er truffet foranstaltninger, samt karakteren og omfanget af foranstaltningerne. Jo mere omfattende og dækkende foranstaltninger der vurderes at være truffet, jo bedre bedømmelse vil tilbuddet få. Det vil desuden blive vurderet positivt, såfremt entreprenøren har gjort sig overvejelser over hvilke faktorer der kan true forsyningssikkerheden, samt har taget skridt til at imødekomme disse.
Kategori for tildelingskriteriet vægt:
Vægtning (procentdel, præcis)
Tildelingskriterium talværdi
:
20,00
Kriterium:
Type:
Kvalitet
Navn
:
Fleksibilitet - herunder entreprenørens bestillingssystem
Beskrivelse
:
Entreprenøren skal udfylde Bilag 2 nr. 3. med sin tilbudte ydelse af kriteriet ”Fleksibilitet – herunder entreprenørens bestillingssystem”. Persontransport af visiterede borgere er en ydelse der løbende kræver ændringer og tilpasninger i forhold til borgere og ruter. Lolland Kommune ser i den forbindelse gerne, at entreprenøren er indstillet på at yde en ekstra indsats for at ydelsen opleves så fleksibelt som muligt. Da alle borgere er forskellige og med forskellige behov, ses det gerne, at entreprenøren, og især dennes chauffører, udviser en stor fleksibilitet i forhold til håndteringen af de visiterede borgere, med henblik på at imødekomme den enkelte borger bedst muligt. Entreprenøren bedes beskrive hvilke initiativer og arbejdsgange entreprenøren vil tage, for at sikre, at den enkelte borger opnår den bedst mulige service. Dette kan være i forbindelse med afhentning/aflevering af borgere eller i forbindelse med kommunikation fra/med kørselskontoret. Det ønskes desuden beskrevet, i hvilken grad entreprenøren er indstillet på at udvise fleksibilitet i forhold til samarbejdet med Lolland Kommune. Her menes i særdeleshed i forhold til behov for ændringer i kørselsbehov, samt i forhold til ønsker fra de fagsansvarlige (medarbejdere) på afhentnings-/afleveringsstederne. Det vil blive vurderet positivt, at entreprenøren i sin beskrivelse bekræfter, at entreprenøren i sin levering af ydelsen kan og vil bidrage til at sikre en fleksibel løsning samt hvordan og hvilke tiltag entreprenøren vil tage, for at sikre fleksibiliteten. Det vil også blive vurderet positivt, at entreprenøren har gjort sig overvejelse, samt opererer med arbejdsgange, der kan sikre den mest fordelagtige løsning for Lolland Kommune. Særligt entreprenørens bestillingssystem Entreprenøren bedes beskrive om der stilles et bestillingssystem til rådighed, hvor Lolland Kommunes medarbejdere selv kan logge ind, og booke kørsler til eksempelvis genoptræning. Såfremt entreprenøren har et bestillingssystem som Lolland Kommune kan tilgå, bedes det beskrives hvor fleksibelt systemet er, i forhold til bestillingerne. Lolland Kommune ser gerne, at kommunens medarbejdere kan booke forud i tid, i faste intervaller (f.eks. 2 gange om ugen fast i et antal måneder i forbindelse med en borgers genoptræningsplan), samt kan oprette, ændre og slette borgere selv.
Kategori for tildelingskriteriet vægt:
Vægtning (procentdel, præcis)
Tildelingskriterium talværdi
:
20,00
Kriterium:
Type:
Pris
Navn
:
Pris
Beskrivelse
:
Entreprenøren udfylder bilag 3 Tilbudslisten i henhold til vejledningen. Entreprenøren angiver sine priser i DKK excl. Moms. Der må kun skrives i de gule felter. Den angivne pris dækker kørsel på hele Lolland Kommunes bro-faste areal. Prisen skal ikke indeholde kørsel/færgefart over til øerne. Prisen skal inkludere, at borgere potentielt skal kunne afhentes eller afleveres ved færgeleje. Ved korrekt udfyldning, vil Excel-dokumentet selv beregne henholdsvis årlige pris og konkurrencepris (hele kontraktens potentielle løbetid). Entreprenøren må ikke begynde at ændre eller rette i Excel-dokumentet. Såfremt der opleves fejl i dokumentet, kontaktes Lolland Kommune hurtigst muligt via spørgsmål/svar, med henblik på, at der udsendes en ny tilrettet tilbudsliste. Lavest indkomne konkurrencesum tildeles 10 point. Øvrige tilbud udregnes i henhold til følgende formel: Point = minimumpoint + (maksimumpoint – minimumpoint) * laveste pris/pris.
Kategori for tildelingskriteriet vægt:
Vægtning (procentdel, præcis)
Tildelingskriterium talværdi
:
40,00
5.1.15.
Teknikker
Rammeaftale
:
Ingen rammeaftale
Oplysninger om det dynamiske indkøbssystem
:
Intet dynamisk indkøbssystem
Elektronisk auktion
:
nej
5.1.16.
Yderligere oplysninger, mægling og gennemgang
Organisation med ansvar for klager
:
Klagenævnet for Udbud - Nævnenes Hus
Oplysninger om klagefrister
:
I henhold til LBK nr. 593 af 2.6.2016 om Klagenævnet for Udbud med senere ændringer, gælder følgende frister for indgivelse af klage: Klage over udbud eller beslutninger omfattet af udbudslovens afsnit II, som ikke er omfattet af lovens stk. 1, skal, jf. lovens § 7, stk. 2, være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden: 45 kalenderdage efter at ordregiveren har offentliggjort en bekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende om, at ordregiveren har indgået en kontrakt. Fristen regnes fra dagen efter den dag, hvor bekendtgørelsen er blevet offentliggjort; 30 kalenderdage regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte tilbudsgivere om, at en kontrakt baseret på en rammeaftale med genåbning af konkurrencen eller et dynamisk indkøbssystem er indgået, hvis underretningen har angivet en begrundelse for beslutningen; 6 måneder efter at ordregiveren har indgået en rammeaftale regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har underrettet de berørte ansøgere og tilbudsgivere, jf. § 2, stk. 2, eller udbudslovens § 171, stk. 4; 20 kalenderdage regnet fra dagen efter at ordregiveren har meddelt sin beslutning, jf. udbudslovens § 185, stk. 2, 2. pkt. Har en ordregiver fulgt proceduren i lovens § 4, for at sikre, at en kontrakt ikke erklæres for uden virkning, jf. lovens § 7, stk. 3, skal en klage over, at ordregiveren i strid med udbudsdirektivet har indgået en kontrakt uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende, være indgivet til Klagenævnet for Udbud inden 30 kalenderdage regnet fra dagen efter den dag, hvor ordregiveren har offentliggjort en bekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende om, at ordregiveren har indgået en kontrakt, forudsat at bekendtgørelsen indeholder begrundelsen for ordregiverens beslutning om at tildele kontrakten uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse i Den Europæiske Unions Tidende. Senest samtidig med at en klage indgives til Klagenævnet for Udbud, skal klageren, jf. lovens § 6, stk. 4, skriftligt underrette ordregiveren om, at klage indgives til Klagenævnet for Udbud, og om, hvorvidt klagen er indgivet i standstill-perioden, jf. § 3, stk. 1 eller 2, eller i den periode på 10 kalenderdage, som er fastsat i § 4, stk. 1, nr. 2. I tilfælde, hvor klagen ikke er indgivet i de nævnte perioder, skal klageren tillige angive, hvorvidt der begæres opsættende virkning, jf. lovens § 12, stk. 1.
Organisation, der leverer yderligere oplysninger om klageprocedurerne
:
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
TED eSender
:
Mercell Holding ASA