23948sdkhjf

Det blev et sort år for Posten

For Post Nord, som Post Danmark er en del af, var heller ikke 2014 et positivt år. Røde regnskabstal har medført besparelser på en halv milliard svenske kroner. Og i Danmark betød det, at 400 ansatte mistede jobbet.
Fyringerne i Post Danmark blev meldt ud allerede i slutningen af oktober i forbindelse med et regnskab, hvor tallet lød på mellem 700 og 800 ansatte - hovedsageligt i Danmark - ud af de 39.000 ansatte i hele koncernen. I Danmark er der 12.700 ansatte.

En af årsagerne er, at danskerne sender færre breve end tidligere. På et enkelt år blev der sendt 10 procent færre breve, hvis man ser bort fra breve, der blev sendt ud med det blå sygesikringskort. Faldet betyder færre indtægter.

Det er især inden for administration og andre supportfunktioner, der skal fyres.

Post Danmark har ellers i årevis forsøgt at tilpasse sig de nye tider, hvor Postens kerneforretning – omdeling af breve - hører fortiden til. Omstillingerne har blandt andet givet sig udtryk i færre egendrevne posthuse, som dog erstattes af posthuse i eksempelvis supermarkeder, færre postomdelinger og færre distributionscentraler. Til gengæld er antallet af kørte transportkilometer ikke på vej ned. Nedgangen i brevmængden forsøger Post Danmark at imødegå med det stigende antal pakker, der takket være e-handelen er i voldsom vækst.

- Der kommer stadig flere konkurrenter på markedet, man kan efterhånden hente sine pakker alle steder, og med danskernes it-brug og den offentlige digitalisering sendes der snart sagt ingen breve længere. Derfor er Post Danmark udfordret«, siger Bent Greve, der er professor ved Roskilde Universitet.

Krigen om pakkerne

Regnskabet for 2013 viste da også en tilbagegang på alle parametre og et underskud på 102 millioner kroner. Det er især den faldende brevmængde, der tynger posten - mængden af breve i de seneste fem år faldet med omtrent en fjerdedel.

Med sammenlægningen mellem Post Danmark A/S og den svenske pendant Posten AB i 2009 forsøgte den tidligere etat at ruste sig til den dystre fremtid. Sammenlægningen skete i forbindelse med, at hele post- og pakkevæsenet blev givet helt frit i forbindelse med EU-liberaliseringen af området.

- Post Danmark skal være førstevalget for både private og virksomheder på markedet for nordiske e-handel. PostNord skal bidrage til at skabe vækst og konkurrencekraft for virksomheder, og vi skal fortsat være det naturlige valg for både afsendere og modtagere af e-handelsforsendelser i fremtiden, siger Henning Christensen, der er chef for PostNord Danmark

Strategien med at betragte hele Norden som ét stort hjemmemarked ligner til forveksling den, Posten Norge er i gang med at eksekvere herhjemme – blandt andet med opkøbet af De Danske Fragtmænd.

Dertil kommer den underskov af udenlandske aktører, der drøner frem på det danske marked – GLS, DHL, U.P.S., og TNT.

Krigen om pakkerne er kun lige begyndt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063