23948sdkhjf

DI: En ansvarlig overenskomst

DI og 3F's Transportgruppe er blevet enige om en ansvarlig treårig overenskomst, som vil hjælpe danske virksomheder til en bedre konkurrenceevne.
- Målet er, at vi i de kommende år skal have nogle stærkere virksomheder og skabe flere job i Danmark, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Uddannelse

Han fremhæver, at aftalen rummer flere nye og forbedrede muligheder for uddannelse til medarbejderne.

- Vi har indgået en overenskomst med et stærkt fokus på at videreuddanne medarbejderne. Når det er så dyrt at drive virksomhed i Danmark, er det helt afgørende, at vi hele tiden bliver dygtigere. Eksempelvis ved at skabe muligheder for, at ufaglærte medarbejdere kan uddanne sig videre til faglærte, siger DI’s adm. direktør.

Forældreorlov

Parterne er også blevet enige om at sikre forældre af samme køn lige adgang til forældreorlov som forældre af forskelligt køn.

- Jeg er glad for, at arbejdsgivere og lønmodtagere er enige om at forny overenskomsterne, så de afspejler vores samfund og den mangfoldighed af medarbejdere, vi har ude på virksomhederne. Det viser, at vi med rette kan være stolte af den danske model, siger Karsten Dybvad.

Her er hovedelementerne

Hovedelementerne i aftale mellem 3F Transport og DI om en ny treårig overenskomst gældende fra 1. marts 2014 til 1. marts 2017

• Normallønnen hæves pr. 1. marts 2014 med 2,10 kr., pr 1. marts 2015 med 2,25 kr. og pr. 1. marts 2016 med 2,40 kr.

• Mindstelønnen for havnearbejdere hæves pr. 1. marts 2015 med henholdsvis 20 kr., 25 kr. og 30 kr. pr. dag for arbejde inden for normal arbejdstid, ved fremmøde uden for normal arbejdstid og på søn- og helligdage.

• Genetillæg reguleres pr. 1. marts 2014 med 1,5 pct., pr. 1. marts 2015 med 1,6 pct. og pr. 1. marts 2016 med 1,7 pct.

• Lærlinge– og elevsatser reguleres med 1,9 pct. i hvert overenskomstår.

• Bidraget til Særlig Opsparing forhøjes fra 1,0 pct. til 1,3 pct. pr. 1. marts 2014, til 1,7 pct. pr. 1. marts 2015 og til 2,0 pct. pr. 1. marts 2016.

• Anciennitetskrav for uddannelse, der er støttet af Handels-, Transport- og Servicesektorens Kompetenceudviklingsfond, sænkes fra 9 måneder til 6 måneder.

• For medarbejdere, der arbejder på skiftehold eller forskudt tid, vil skifteholds- eller forskudttidstillæg indgå i beregningerne af den løn, der ydes kompensation for i forbindelse med uddannelse støttet af Handels-, Transport- og Servicesektorens Kompetenceudviklingsfond.

• Medarbejdere uden en erhvervsuddannelse får øgede muligheder for at blive kompetenceafklaret, så det bliver tydeligt, hvad medarbejderen mangler for at blive faglært. Samtidig styrkes uddannelsesplanlægningen i virksomhederne.

• Mulighed for støtte fra Handels-, Transport- og Servicesektorens Kompetenceudviklingsfond til screening forud for ordblindeundervisning og forberedende voksenundervisning.

• Medarbejderne får i forbindelse med afskedigelse mulighed for to timers frihed til at mødes med deres A-kasse.

• Med overenskomsten etableres Handels- og Transportbranchens Udviklings- og Samarbejdsfond, der blandt andet har til formål at styrke samarbejdet lokalt mellem ledelsen og tillidsrepræsentanterne og at understøtte uddannelsesaktiviteter lokalt på virksomhederne.

• Parterne igangsætter efter overenskomstfornyelsen et fælles arbejde for at udbrede kendskabet til gode måder at gennemføre et lærlingeforløb på, hvor lærlinge og virksomheder har haft positive oplevelser med at gennemføre en erhvervsuddannelse. Det skal blandt andet danne baggrund for inspirationsmateriale til virksomheder, medarbejdere og erhvervsskoler.

• Hvis der er indledt en fagretlig sag imod et vikarbureau, kan 3F eller DI bede brugervirksomheden om at oplyse, hvilke relevante lokalaftaler og kutymer angående løn og arbejdstid, brugervirksomheden har bedt vikarbureauet om at overholde.

• Virksomhedens tillidsrepræsentant eller 3F kan få oplyst, hvilke vikarbureauer, der udfører opgaver på en virksomhed. Hvis 3F har varslet lovlig konflikt imod et vikarbureau og sympatikonflikt imod et DI-medlem for at få en overenskomst med vikarbureauet, kan overenskomstparterne tage et møde for at søge en fredelig løsning på sagen.

• Arbejdsgivers bidrag til pension under barselsorlov forhøjes fra 7 kr. pr. time til 8,50 kr. pr. time med virkning fra 1. juli 2014.

• Forældreorloven med løn forlænges fra 11 uger til 13 uger, hvoraf hver af forældrene har ret til at holde 5 uger, og de resterende 3 ugers orlov ydes enten til den ene eller den anden forælder.

• Loftet for løn under forældrelov forhøjes fra 140 kr. til 145 kr. pr. time.

• Forældre af samme køn sikres lige adgang til forældreorlov.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078