Myter bag salg af vinterdæk
Bilister tror fejlagtigt, at vinterdæk kun øger vejgreb og trafiksikkerhed i snevejr.
En international undersøgelse viser, at 92 procent af de adspurgte bilister køber vinterdæk for at opnå et sikkert vejgreb i snevejr. Kun 6 procent forventede, at deres vinterdæk leverede optimalt vejgreb på alle typer vinterveje sne eller ej.
Virkeligheden er den, at vinteren byder på et meget varieret underlag fra sne- og isdækkede veje til våde og tørre veje. Den eneste konstante faktor om vinteren er, at gennemsnitstemperaturen i vintermånederne typisk falder til fem grader og derunder. I Danmark er der f.eks. bare syv snevejrsdøgn om måneden i december, januar og februar. I marts er der fem snevejrsdøgn, mens april i gennemsnit har tre døgn med sne[2].
- Vinterens udfordringer for trafiksikkerheden handler ikke alene om kørsel i sne, siger Peter Qvist, salgsdirektør i Michelin Danmark.
- Det er vinterens varierende vejforhold med våde, smattede og snedækkede veje, der i samspil med lave temperaturer udfordrer dækkene og trafiksikkerheden.
- Vinterdæk præsterer i kulde uanset underlaget. Det skyldes dækkenes gummiblanding og mønster, som modsat sommerdækkene er udviklet til at give optimal sikkerhed, når temperaturen falder til under syv grader.
Vinterulykker sker sjældent i sne
Undersøgelser viser, at i koldt vejr sker over 90 procent af alle ulykker på tør eller våd vej. Kun godt 8 procent sker i snevejr.
Desuden viser undersøgelser, at bilister har dobbelt så stor risiko for at blive involveret i en ulykke på en våd vintervej sammenlignet med en tør. En tredjedel af alle ulykker uanset årstiden sker på kold, våd vej.
- Meget tyder på, at særligt når der er sne i en længere periode, oplever bilisterne, at de får værdi af deres investering i vinterdæk. Men vælger du at skifte til vinterdæk, bør du faktisk glæde dig over, at vinterdækkene bidrager med forøget sikkerheden på vinterens kolde veje uanset underlaget, siger Peter Qvist.