23948sdkhjf

Grænsevagt udløste alarm om pirat-kapring af skib

Kaptajnen troede, det var piratangreb. Men det var grænsevagter, der bordede skibet. Alarmen er afblæst.
Kaptajnen på skibet MV Marzooqah, der befandt sig i Det Røde Hav, forvekslede folk fra Eritreas grænsevagt med somaliske pirater. Skibet er ikke - som tidligere beskrevet - blevet kapret, men bordet af grænsevagter.

Kaptajnen udsendte lørdag nødsignaler og meldte til UKMTO, at ni somaliske piraterne havde kapret skibet. UKMTO er den britiske flåde, der koordinerer anti-piratindsatsen i det store hav fra den britiske ambassade i Dubai.

Det siger direktør i det internationale efterretningsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen.

- Kort før middag søndag løb der nye efterretninger ind. Skibets kaptajn har bekræftet overfor UKMTO, at skib og besætning er i sikkerhed. Det var Eritreas grænsevagt, der bordede skibet, og altså var det ikke kapret af somaliske pirater, siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Risk Intelligence følger udviklingen tæt døgnet rundt fra observatører og efterretningsfolk over hele verden, og firmaet kan på baggrund af oplysningerne fra Dubai afkræfte, at der var tale om et angreb fra somaliske pirater.

"Kapringen" blev også bekræftet af EU's antipiratindsats i området, EU Navfor på baggrund af kaptajnens nødsignaler og alarm.

Somaliske pirater har derfor ikke kapret et handelsskib siden maj 2012. Den internationale flådes indsats mod pirater i det store havområde og bevæbnede vagter på handelsskibene har gjort det besværligt for dem at kapre skibe.

I sidste uge meldte den iranske flåde, at somaliske pirater havde forsøgt at kapre et iransk tankskib ved at angribe fra 12 skiffs, såkaldte mindre motorjoller. Det var et signal om, at piraterne havde oprustet deres kriminelle adfærd med at kapre skibe.

Men det afviser Hans Tino Hansen.

- De historier kommer fem, hver gang den iranske flåde er i området. Det er for at sende signaler til Teheran om, hvor storslåede og gloriøs den iranske flåde er, for at retfærdiggøre deres indsats.

- Somaliske pirater har aldrig angrebet handelsskibe fra mere end maksimalt tre-fire skiffs. Iranerne kan have været inde i områder med fiskere og smuglere i lignende småbåde.

- Smuglerne og fiskere i området mellem Eritrea og Yemen er også bevæbnede, og derfor er det bådene med disse smuglere og fiskere, iranerne kan have talt med, siger Hans Tino Hansen.

/ritzau/Reuters
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078