Hamborgs maritime museum imponerer
1.000 store- og 36.000 små skibsmodeller tager næsten pusten fra én, når man besøger Internationales Maritimes Museum i Hamborgs havneområde.
Museet åbnede i 2008 i områdets ældste pakhus fra 1879. Byområdet Speicherstadt betyder pakhusbyen og er i dag totalt moderniseret. Det er et mondænt område med dyre lejligheder, forretninger og restauranter.
Museumsbygningen ejes af Hamburg by, som har investeret 30 millioner euro i projektet. Bygningen rummer foruden museet både en butik med maritime varer, en restaurant og en café, som gør museet til et populært mødested for byens borgere.
Professor Tamm
Museet er opbygget på professor og redaktør Peter Tamms private samling af maritime klenodier. Han videregav samlingen til en fond, som driver det store museum. Her kan man nu følge 3.000 års maritim historie på ti forskudte "dæk", som museet selv kalder etagerne i museet.
Udstillingen omfatter blandt andet 1.000 store skibsmodeller og 36.000 miniature-modeller i størrelsen 1:1.250. Dertil kommer 50.000 skibs-konstruktionstegninger, 120.000 bøger, 2.000 film, 5.000 malerier, 15.000 logbøger, 500.000 fotografier samt adskillige grafiske værker og tegninger.
I museet finder man også en model af slaget på Reden, hvor englænderne bombarderede København med datidens bygninger og krigsskibe i havnen.
Queen Mary 2 i LEGO
Der er også en kæmpe model af "Queen Mary 2" bygget af 780.000 LEGO-klodser. Det er bygget som hobbyprojekt, og der er brugt over 1.200 timer på det.
Museets største skibsmodel er "Wapen von Hamburg III" fra 1720. Modellen er 4,3 meter lang. Den er i skala 1:16.
Det største rigtige fartøj er en 2-personers undervandsbåd på 12 meter med navnet "Seehund."
Der er ikke den skibsmodel, der ikke er at finde på museet, som spænder fra modeller af kinesiske djunkere til Mærsk Lines moderne containerskibe.
En sjældenhed er en model af Christoffer Columbus skib "Santa Maria" i ibenholt, rav, sølv og guld. En anden raritet er en skibsmodel af dyreknogler bygget af krigsfanger fra Napoleons-krigene 1792-1812.
Fra vikingeskibe
til containerskibe
Man følger skibsfarten fra dens barndom med navigation og kommunikation fra fønikere og romere. Alle typer fortøjer er der: vikingeskibe, kogger fra Hanse-tiden, dampskibe og dieselskibe. Der er modeller af "Titanic" og "Deutschland." Der er krigsskibe, handelsskibe, yachts, krydstogtsskibe og ekspeditionsskibe samt og beklædning og uniformer gennem tiderne.
Der er også scala-modeller af eksempelvis New Yorks havn og Bremerhafen havn. Der er også modeller af flere skibsværfter.
Udviklingen på skibenes størrelse kan følges. Det samme kan arbejdet ombord samt arbejdet på havne og i terminaler - fra lastning med primitive kraner til handling af moderne containerskibe. Der er også fokus på udviklingen af sikkerhed på skibe og i havnene.
På museet ser man også menukort fra de store luksuslinere fra for eksempel Titanics tid. Her manglede der absolut ingenting, når man sejlede på første klasse.
I kronologisk orden
Science Fiction er der også blevet plads til med eksempelvis Jules Vernes "En verdensomsejling under havet." Her er en model af kaptajn Nemos undervandsbåd Nautilus.
Hvert dæk (etage) er opbygget i kronologisk orden, så man bevæger sig fra fortiden til nutiden. Museet har brugt alle moderne audio/video metoder. Bevæbnet med et hæfte bliver man hjulpet gennem alle dækkene. Desuden er der mange kustoder til at hjælpe de besøgende.
Åbningstider
Internationales Maritimes Museum Hamburg.
Kaispeicher B,
Koreastraße 1,
20457 Hamburg.
Der er åbent tirsdag-søndag kl. 10.00 - 18.00.
Hjemmeside:
www.imm-hamburg.de