Leverandør anmeldt for at tvinge DSB til overbetaling
Tysk motorproducent har overtrådt konkurrencereglerne ved at nægte at levere reservedele til DSB's IC3-tog.
Begrundelsen for politianmeldelsen er, at de to selskaber på ulovlig vis har forhindret, at DSB fik leveret reservedele til sine IC3-tog.
Anmeldelsen sker, efter Konkurrenceankenævnet tirsdag har stadfæstet Konkurrencerådets afgørelse i sagen.
- Vi vurderer, at det er en ganske alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven. Den type overtrædelser straffes med bøder i millionklassen, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agnete Gersing i en pressemeddelelse.
Sagen vil nu blive anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet med henblik på, at selskabet bliver retsforfulgt.
- Ankenævnet har bekræftet, at det var ulovligt, da den tyske producent både egenhændigt og i samarbejde med den danske forhandler forhindrede salg af Deutz reservedele til en dansk virksomhed, siger hun.
Det var den danske virksomhed Fleco, der skulle renovere motorerne på DSB's IC3-tog. Men de blev hindret i købe reservedele til togene.
I stedet blev DSB tvunget til at købe reservedelene til en højere pris hos forhandleren Diesel Motor Nordic.
Og det er ikke kun DSB's pengepung, som den ulovlige aftale er gået ud over.
- De to selskabers ulovlige adfærd har været meget skadelig. Dels har DSB måttet betale en for høj pris for reservedelene. Dels vurderer DSB, at togpassagererne er blevet ramt af forsinkelser, fordi motorerne ikke blev repareret i tide, siger hun.
I juni i år afgjorde Konkurrencerådet, at Deutz havde overtrådt konkurrencereglerne, da selskabet nægtede at levere reservedele til DSB.
Samtidig var det ulovligt, at Deutz og Diesel Motor Nordic havde aftalt at forhindre DSB i at importere reservedelene.
/ritzau/