23948sdkhjf

Shipping får sin egen bachelor

Rederiforeningen støtter ny uddannelse, der målrettes shippingbranchen.
Næste år skal en shippinguddannelse på bachelorniveau være klar, hvis det står til uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Initiativet indgår i regeringens "Vækstplan for Det Blå Danmark".

Den ny shippinguddannelse skal indeholde praktik og udlandsophold enten i en virksomhed eller på en anden uddannelsesinstitution. Regeringen lægger op til, at samarbejdsaftaler med maritime vækstlande i Asien som for eksempel Sydkorea og Singapore kan udnyttes til at tilbyde udlandsophold.

Regeringens vækstteam for den maritime sektor blev nedsat i marts 2012 med adm. direktør Carsten Mortensen fra DS Norden som formand. Arbejdsgruppen konstaterer ikke overraskende, at shippingmedarbejderne arbejder internationalt med køb og salg, operation og befragtning af skibe.

- Derfor er der brug for en international uddannelse, der giver de shippingstuderende deres første muligheder for at etablere et netværk med fremtidige samarbejdspartnere i andre stærke maritime nationer, lyder vækstteamets anbefaling.

En anden anbefaling, som regeringen tager til sig, er at give de maritimt uddannede med videregående uddannelser bedre muligheder for at tage en kandidatgrad eller en MBA-uddannelse.

Stigende krav

- Sidste år begyndte 38 danske og udenlandske "trainees" shippinguddannelsen i danske rederier. De har mindst studentereksamen, og mange har en bachelor- eller kandidatuddannelse i forvejen, oplyser vicedirektør Pia E. Voss, Danmarks Rederiforening.

- Kravene stiger både i Danmark og udlandet. Vi er nødt til at have de bedste unge hoveder, hvis vi skal bevare førerpositionen.

- Samtidig skal vi bevare det gode købmandskab. Derfor er det rigtige kombinationen af teoretisk læring og "on-the-job-training", siger hun.

Målrettet og smidig

- Det nye i vækstteamets forslag er at lave en specifik bacheloruddannelse med shipping som målgruppe. Det vil give rederieleverne en formel uddannelseskompetence, som passer ind i det øvrige uddannelsessystem, siger Pia Voss.

Den ny uddannelse vil kunne erstatte det eksisterende HD-forløb, som ikke specielt er designet til shippingbranchen.

Kunne overveje land og sø

- Aktørerne og ministeriet er endnu ikke begyndt at drøfte den konkrete udmøntning af vækstplanen, og det er derfor for tidligt at forholde sig konkret til Danske Speditørers opfordring til samarbejde mellem de to brancher – søfart og spedition – på uddannelsesområdet, siger Pia Voss og tilføjer:

- Vi vil gerne se på, om en ny uddannelse vil kunne favne både "sø og land".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062