23948sdkhjf

Farlige lastbiler i TV i aften

Vognmænd og chauffører kommer igen i mediernes overskrifter i forbindelse med dokumentarprogrammet "Bag Facaden: Livsfarlige lastbiler", der vises på DR1 i aften torsdag den 27. januar 2011 kl. 20.00-20.30.
Programmet handler om svindel i lastvognsbranchen og om et firma, der var involveret i en dødsulykke i 2010. Leif Larsen mistede sin kone Conny, da en lastvogn bragede op i en bilkø på motorvejen - men hvad foregår der i vognmandsfirmaet?

En af de ansatte chauffører tager sagen i egen hånd og sætter sig for at afsløre sin egen arbejdsgiver. Svindel i lastvognsbranchen kan være livsfarlig for andre i trafikken - under finanskrisen er antallet af sigtelser mod vognmænd og chauffører steget markant, hævder udsendelsens vært Maria Andersen.

Bedre kontrol og selvregulering

ITD peger på mere og bedre myndighedskontrol samt selvregulering inden for branchen som midler, der kan komme svindel til livs.

- Branchen har selv et ansvar for at holde orden i egne rækker, siger ITD's adm. direktør Jacob Chr. Nielsen, der understreger, at køre/hviletid lige nu er foreningens højst prioriterede område.

- Der er ikke brug for flere løftede pegefingre. Som forening skal vi give vognmændene kompetent rådgivning og udvikle effektive værktøjer, så vi kan hjælpe vognmændene med at holde styr på de komplicerede køre/hviletidsregler i dagligdagen.

ITD anbefaler ny enhed

- I stedet for at indføre nye regler anbefaler vi at styrke kontrollen af de nuværende regler, så vi sikrer os, at de fungerer optimalt, før vi tænker i yderligere stramninger, siger ITDs bestyrelsesformand Mogens Therkelsen.

- Rigspolitiets Tungvognssektion deler i dag sine nuværende ressourcer ligeligt på virksomhedskontroller og vejkontroller. Vi foreslår oprettelsen af en selvstændig enhed under Trafikstyrelsen, som kan stå for virksomhedskontrollerne, mens Rigspolitiet herefter vil kunne styrke kontrollen på vejene.

- Virksomhedskontrollerne er ressourcekrævende og komplicerede, og en overflytning af dem til Trafikstyrelsens regi vil kunne frigive ressourcer hos Rigspolitiet, så man kan gøre begge former for kontrol endnu mere effektive, siger Mogens Therkelsen.

Fejl sker ikke bevidst

ITDs sektionsleder Lars Nielsen, der har køre/hviletid som sit speciale, mener, at det kræver megen planlægning og stort overblik af vognmænd og chauffører at holde sig inden for køre/hviletidsbestemmelserne og samtidig sikre den størst mulige effektivitet i den daglige forretning.

- Ind imellem sker der fejl og svipsere, men det er absolut ikke vores indtryk, at det generelt sker bevidst. Og når man ud fra enkelte tragiske ulykker konkluderer, at branchen generelt ser stort på sikkerheden, er der ganske enkelt tale om manglende seriøsitet fra pressens side, siger Lars Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093