23948sdkhjf

Psykolog: Sådan skal gidslerne behandles nu

De danske gidsler skal afskærmes fra offentligheden og først fortælle om deres situation, når de selv er klar.
Den danske familie, der onsdag er blevet frigivet af somaliske pirater, skal til at begynde med afskærmes helt fra offentlighedens opmærksomhed. Sådan lyder det fra Rikke Høgsted, chefpsykolog i Falck.

Hun understreger, at familien selv skal bestemme, hvornår de er klar til at stå frem med deres oplevelser. Det vil typisk ske efter en såkaldt normaliseringsperiode, hvor de vender sig til den store omvæltning, det er, at blive frigivet.

- Man skal hjælpe dem med at etablere en ny hverdag. Det kan deres lokalområde, familie og venner alle sammen være en del af, siger hun og forklarer samtidig, at det er afgørende, at familien har gode rådgivere omkring sig i den første tid.

- De har brug for at mærke, de har været savnet. Generelt er det enormt vigtigt, at man kommer hjem og modtager omsorg og glæde, fordi man har været savnet, siger hun.

Det er almindeligt, at folk, der har været i en så ekstrem situation, går igennem en række faser, og det vil familien fra Kalundborg sandsynligvis også komme til, lyder det fra chefpsykologen.

- I første omgang skal man bringes i sikkerhed. Der vil tit opstå en enorm udmattelse og træthed, når man endelig kan lægge paraderne ned. Efterfølgende vil man for alvor begynde at forstå, hvad man har været udsat for og bearbejde det, siger hun.

Rikke Høgsted opfordrer desuden medierne til ikke at stemple familien som ofre på forhånd.

- Vi er alle sammen med til at hjælpe dem ved ikke at stigmatisere dem og ved ikke at bruge retorik, der antyder, at de vil være mærket for livet. Det vil tale dem ind i en offerrolle, der modarbejder deres psykologiske heling.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141