23948sdkhjf

Frigivelsen kom overraskende hurtigt

Forløbet omkring gidseltagningen af den danske familie er gået bedre og hurtigere end frygtet, siger ekspert.
Selv om der er tale om en traumatisk oplevelse, så er gidseltagningen af de syv danskere ud for Somalia gået langt bedre, end man kunne have frygtet.

Det konkluderer Lars Bangert Struwe, der er forsker ved Dansk Institut for Militære Studier og ekspert i pirateri.

- Det mest bemærkelsesværdige er i virkeligheden, at det er gået så dejligt hurtigt. Det er hurtigere, end jeg havde forventet, siger han til Ritzau.

I andre tilfælde, hvor lystsejlere er blevet taget som gidsler, har gidseltagningen typisk taget omkring et år.

- Problemet er, at piraterne skal overbevises om, at det er en privat familie, som ikke har nær så store midler som for eksempel et rederi, siger Lars Bangert Struwe.

Når det er gået hurtigere end forventet, hænger det formentlig sammen med, at forhandlerne har gjort et godt stykke arbejde.

- Det er vigtigt, at man får fat på nogle professionelle forhandlere, som kender piraterne og ved, hvem deres forhandlere er, siger Lars Bangert Struwe.

Han tror ikke på, at den danske stat har deltaget direkte i forhandlingerne.

- Den slags forhandlinger skal man overlade til private sikkerhedsfirmaer, som er specialister i at køre piratforhandlinger, men den danske stat har efter al sandsynlighed rådgivet om, hvilket privat selskab man skulle benytte, siger Lars Bangert Struwe.

Et somalisk internetmedie hævder, at der er betalt en løsesum på tre millioner dollar. Det lyder ifølge Lars Bangert Struwe ikke usandsynligt.

- Det er noget lavere, end det piraterne tager for de store rederiers skibe. Så det giver rimelig god mening, men vi ved ikke, om det er det korrekte beløb, siger han.

For at undgå nye gidseltagninger opfordrer Lars Bangert Struwe til, at der udvikles nye piratstrategier, "som er bedre end det, vi har nu".

- Vi skal i højere grad prøve at få kontakt med piraterne, siger han.

Men foreløbig skal lystsejlere holde sig langt væk fra farvandet ud for Afrikas Horn, lyder rådet fra Lars Bangert Struwe.

- Det er bare ikke et sikkert område, og det gælder nærmest hele Det Indiske Ocean på nuværende tidspunkt, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062