23948sdkhjf

COWI skal udforme gigantisk hængebro

Den danske rådgivningsvirksomhed COWI skal udforme verdens fjerde længste hængebro på rekordtid.
COWI har netop vundet en gigantisk opgave, der går ud på at detailprojektere en hængebro i Tyrkiet.

Izmit Bay-broen får et frit spænd på 1550 meter, hvilket gør den til verdens fjerde længste hængebro.

Opgaven er en stor udfordring dels på grund af broens størrelsen, dels fordi den skal bygges i et af verdens mest jordskælvstruede områder, som så sent som i 1999 blev ramt af et altødelæggende jordskælv.

Broen, som skal gå hen over Izmit Bay og forbinde de to tyrkiske millionbyer Izmir og Istanbul, får en total længde på cirka tre km.

Henrik Andersen Vice President for Store Broer i COWI, kalder det "en særdeles kompleks opgave".

- Heldigvis har vi mange erfaringer fra en række lignende, internationale opgaver. Blandt andet er vi rådgivere på broen over Messinastrædet i Italien, som med et frit spænd på over tre km bliver verdens længste, siger han.

Opgaven cementerer COWI's rolle som verdens førende rådgiver inden for hængebroer.

COWI er rådgiver for den japanske entreprenør IHI, som skal bygge Izmit Bay-broen. Broen skal stå klar allerede i 2015, hvilket betyder, at den skal bygges på rekordtid.

Fordi Izmit-broen ligger i et jordskælvsområde, skal de godt 250 meter høje brotårne bygges i stål i stedet for beton. Til hele brobyggeriet vil der medgå cirka 85.000 tons stål og cirka 125.000 kubikmeter beton.

- Risikoen for jordskælv stiller særlige krav til vores rådgivning, og vi trækker derfor blandt andet på jordskælvsspecialister fra vores datterselskab i Californien. Helt kort fortalt sikrer vi broen mod jordskælv ved blandt andet at lade pylonerne (brotårnene, red.) hvile på et betonfundament, som står på nogle store stenpuder, som pylonerne kan glide hen over i tilfælde af meget store jordskælv, forklarer Henrik Andersen.

COWI regner med at cirka 80 personer fra virksomheden skal arbejde på projektet.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063