23948sdkhjf

ITD: Virksomhedskontrol er ikke en politiopgave

Det er bedre, at politiet koncentrerer sig mere om, hvad der sker i trafikken og andre politimæssige opgaver, siger ITD og bakker dermed et forslag op om at flytte virksomhedskontrollen fra politiet til Trafikstyrelsen.
Vejafgifter, regler for chaufførerne, regler for køre-hvile-tid og færdselsloven m.m. er lige nu ét fedt for Rigspolitiets tungvognskontrol, men det skal der laves om på, hvis det står til Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen. Han vil have flyttet virksomhedskontrollen med godstrafikken fra politiet til Trafikstyrelsen, så politiet i stedet kan koncentrere sig om de rent politimæssige opgaver.

Hans forslag falder i god jord hos ITD, fordi det vil give en bedre kontrol på begge områder - både det virksomhedsmæssige og det trafikale.

- Trafikstyrelsen kan sikre en bedre overordnet kontrol og bruge den viden, som man indsamler ved de gennemførte kontroller, siger formanden for ITD, Mogens Therkelsen.

- Samtidig vil det styrke politiets indsats på det færdselsmæssige område.

Naturlig placering

Trafikstyrelsen håndterer og administrerer i forvejen en lang række regler og forhold omkring transportvirksomhederne, så derfor vil det være naturligt at placere virksomhedskontrollen her.

- Det vil give en synergieffekt, fordi en analyse af kontrollen vil kunne vise både erhvervet og kontrolmyndigheden, hvor der skal sættes ind, strammes op og effektiviseres, siger den kommende adm. direktør for ITD, Jacob Chr. Nielsen.

Han undrer sig over, at al den viden, som man hidtil har fået gennem kontrollerne, ikke er blevet brugt systematisk og fremadrettet til gavn for erhvervet.

Vil frigøre ressourcer

- Trafikstyrelsen vil også bedre end politiet kunne holde fokus på virksomhedernes egenkontroller og være i dialog med dem for at sikre, at reglerne overholdes. Styrelserne har jo en generel pligt til ikke bare at være kontrollanter, men også til at være vejledere for virksomhederne om reglerne, siger han.

Jacob Chr. Nielsen tilføjer, at hbis man flytter de godsrelaterede kontrolopgaver over til Trafikstyrelsen, vil det samtidig frigøre ressourcer hos politiet - både til trafikkontrol på landevejene og til andet mere reelt politiarbejde.

- Det burde komme trafiksikkerheden til gode, siger han.

Inspireret af Tyskland

Kristian Pihl Lorentzen er blevet inspireret af den tyske godstrafikstyrelse Bundesamt für Güterverkehr (BAG). Han forestiller sig, at det særlige korps af kontrollanter for eksempel skal kunne sættes massivt ind ved grænseovergangene, men at kontrollen naturligvis skal gælde for såvel udenlandske som danske lastbiler.

Han forestiller sig i øvrigt, at den nuværende tungvognskontrol skal uddanne det nye kontrolkorps.

- Branchen kan kun være tjent med, at der strammes op på kontrollen, og at vi får nogle konkurrencemæssige lige vilkår, siger Mogens Therkelsen.

- Man kunne ved kontrollen gerne skele til, hvordan den foregår i Tyskland, hvor man også tager med i vurderingen, om virksomheden gør noget aktivt for at mindske omfanget af overtrædelser, tilføjer han.

Der er ikke sat en tidsmæssig horisont for flytningen af opgaverne fra politiet til Trafikstyrelsen, men et passende tidspunkt kunne ifølge Kristian Pihl Lorentzen være 2012, når der formentlig bliver indført et nyt system for kørselsafgifter for lastbiler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063