23948sdkhjf

Grøn varelevering er en del af klimaløsningen

Varelevering er helt afgørende for en levende by. Uden godstransport ville der ikke være friske varer i supermarkedet. Der ville faktisk ikke være et supermarked.
Af Martin Aabak

Er det derfor ikke indlysende, at vi har brug for transport?

Umiddelbart ville man sige "ja" til det spørgsmål. I praksis gør mange forskellige hensyn og aktører det lidt sværere at skabe en velfungerende transportkæde - og gør det fundamentalt vanskeligt at skabe forståelse for behovet for godstransport.

Velmenende - men ugennemtænkte - forslag afsporer tit debatten. Københavns kommune besluttede for eksempel i sommeren 2008 at indføre en forbudszone for lastbiler over 18 ton i den indre del af byen. Forslaget mødte som forventet kritik fra transportbranchen.

Forslaget ville nemlig medføre betydelige økonomiske konsekvenser. Vognmænd skulle i givet fald udskifte køretøjer og speditørerne ændre logistik. Da forslaget desuden ville forøge antallet af mindre lastbiler i byen, og dermed også forøge antallet af højresving, besluttede man til sidst efter hård kamp at tage forslaget af bordet.

Nye veje - en terminal til citygods

Københavns kommune er derfor gået nye veje. Nu vil kommunen forsøge sig med city logistik, det vil sige en samlet strategi for gods til byen.

Kommunen foreslår blandt andet at etablere en citygodsterminal, hvor godset kan leveres. Herfra skal det så distribueres med små "grønne" varevogne til city. Det skal være en frivillig ordning.

Vi er positivt indstillet over for kommunens interesse for citylogistik og har nedsat en citylogistik-arbejdsgruppe. Vi afholder til oktober en konference om emnet.

Dialog med Københavns kommune er også i denne sag alfa og omega. Derfor vil vi bidrage til at få etableret en model, der tager hensyn til den eksisterende lagerkapacitet hos speditører og store butikskæder.

Ingen tomme lastbiler

Ofte fortæller medierne om alle de tomme lastbiler, der kører rundt på byens gader. Det stemmer imidlertid ikke overens med de meldinger, vi får fra vores medlemmer.

Typisk vil en speditør planlægge en rute, så den enkelte lastbil er fuldt lastet, når den forlader speditørens eget lager.

En af lagerets primære funktioner er netop at samle godset - eller på fagsprog: at "konsolidere" godset.

Mange moderne speditører kan for eksempel bygge to etager i bilerne for at øge effektiviteten. Myten om to par jeans, der ankommer på Strøget i en stor lastbil er meget sjov, men heldigvis langt fra virkeligheden.

Effektiv logistik og spedition er en del af svaret på klimaudfordringen. Derfor er vi glade for kommunens åbenhed og lydhørhed i denne sag. Den er den vigtigste forudsætning for at finde gode løsninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079