23948sdkhjf

Danmark leder efter en retssal til pirater ved ækvator

Hollandsk domstol godkender udlevering af 10 somaliske pirater til retsforfølgelse i Tyskland. Piraterne blev taget til fange af besætningen på et hollandsk orlogsskib i april efter kapringen af det tyske containerskib MS Taipan.
Den kommende retssag i Hamborg mod de piratanklagede somaliere er en situation, den danske regering nødig vil i, når fregatten Esbern Snare til efteråret tager til Afrikas Horn for at deltage i piratjagten. Danske politikere med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil strække sig langt for at undgå, at anholdte pirater får adresse i Vridsløselille.

- På mange måder er pirateri en simpel forbrydelse, som skal kunne løses i det lokale retsvæsen, siger Lars Løkke Rasmussen til Transportmagasinet.

- Der er et stykke tid til, at vi skal på mission igen i området, så vi kan vende tilbage det senere, når sagen er mere oplyst. Vi er også i dialog med blandt andet Kenya om, hvordan vi sikrer mulighed for at retsforfølge piraterne.

Forhandler med Uganda og Tanzania

EU-ordfører Pia Adelsteen (DF) opfordrer udenrigsminister Lene Espersen (K) for en afklaring i god tid.

- Man skulle gerne have løst problemet, inden vi kommer derned igen, så man ikke står i samme situation som før, nemlig ikke at vide, hvor vi skal gøre af piraterne, siger Pia Adelsteen.

Lene Espersen håber på en snarlig løsning.

- Vi er i dialog med Kenya og håber at få Kenya tilbage på sporet, siger udenrigsministeren.

- Danmark prøver ligesom EU at få overdragelsesaftaler med blandt andet Tanzania og Uganda. EU har allerede en aftale med Seychellerne.

FN vil have internationale pirattribunaler

FN's sikkerhedsråd lægger i en enstemmig resolution op til internationale tribunaler, der kan tage sig af pirater. Resolutionen taler også om at forbedre rets- og fængselssystemer i Somalia, Kenya, Seychellerne og andre lande i regionen.

Om en måned skal FNs generalsekretær Ban Ki-moon aflevere en rapport om alternative muligheder for at retsforfølge pirater, der hærger ud for Afrikas Horn.

- FN-sporet vil tage lang tid, påpeger Lene Espersen, som er betænkelig ved at kopiere den internationale krigsforbryderdomstol i Haag og oprette en særdomstol for pirater.

- Pirateri er noget andet end krigsforbrydelser, siger hun.

EU-løfter til om retshjælp til Østafrika

EU's udenrigschef Catherine Ashton besøgte Kenya og Tanzania i sidste måned.

Hendes besøg sluttede med en østafrikansk konference i Seychellernes hovedstad Victoria om pirateriet og EU's løfte om hjælp til retsforfølgelse af anholdte pirater.

Kenya har ifølge dagbladet Kenya Daily modtaget over 118 somaliske pirater, hvoraf 19 er idømt straffe op til 20 års fængsel. Resten afventer deres retssag.

Kenyas parlaments udenrigs- og forsvarsudvalg undsagde i vinter aftalen med Kina, Storbritannien, Canada, USA og EU om kenyansk retsforfølgelse af pirater. De kritiske parlamentarikere frygter dels for et retsligt sammenbrud, dels hævn- og befrielsesaktioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078