Vejstriber bliver ikke vedligeholdt
Vejstriber, som skal vise hvilke regler der gælder på det enkelte sted i trafikken, bliver ikke ordentligt vedligeholdt. Det går ud over trafiksikkerheden, advarer Dansk Fodgænger Forbund.
1. Der skal findes nogle regler.
2. Disse regler skal være almindeligt kendt.
3. Trafikanterne skal være villige til at følge reglerne.
4. Trafikanterne skal kunne se hvilke regler der gælder netop her hvor de befinder sig.
Især med det sidste forhold kniber det gevaldigt, idet vejstriberne mange steder får lov at forfalde, så det bliver svært eller umuligt at gennemskue hvilke regler der gælder lige her. Med flere trafikulykker til følge.
Reglerne skal kunne ses
Vi synes det er rimeligt at reglerne er så tydelige, at ingen bliver i tvivl om hvad der forventes af trafikanten.
Desværre ser vi alt for mange steder at kommunerne sparer på opmaling af striberne, så de enten bliver utydelige eller endda helt forsvinder selv når det gælder fodgængerfelter.
I mange lyskryds er der indført tilbagetrukne stoplinier, som skal beskytte cyklister imod højresvingsulykker, men hvad nytter det når striberne derefter får lov at forsvinde i slid?
Overholdes ikke
En optælling i Helsingør forrige sommer afslørede at en tredjedel af bilisterne i forvejen overskrider stoplinierne, selv når de kan ses. Hvad bliver mon følgen af at de helt forsvinder.
Vi tvivler ikke på at det koster kommunerne rigtig mange penge at vedligeholde vejstriber, men det er ingen undskyldning for at lade dem forfalde. Enkelte kommuner undgår udgiften ved simpelthen at nedlægge fx fodgængerfelter, men igen må vi protestere. De lokale anlæg, der skal sikre trafikanterne, er en investering i borgernes liv og førlighed, og sådanne anlæg bør ikke bare nedlægges fordi man har brugt pengene til noget andet, som byrådet fandt mere interessant.
Med venlig hilsen
Dansk Fodgænger Forbund
www.fodtrafik.dk
Mikael le Dous
formand