23948sdkhjf

Bedre end ventet i Frederikshavn Havn

Med 2009 regnskabet fremlægger Frederikshavn Havn et koncernårsregnskab, som på trods af en godsmæssig nedgang på 17 procent, giver bedre økonomisk resultat end ventet.
Aktieselskabet Frederikshavn Havn A/S, som blev stiftet i 2005, kunne i sidste uge præsentere et årsregnskab for 2009, som havnen selv anser for tilfredsstillende. Den samlede nettoomsætning steg fra 50,3 til 51,7 millioner kroner. Overskuddet faldt fra 18,2 til 12,6 millioner kroner - men netop overskuddet blev bedre end forventet. Havnens ledelse havde kun regnet med et overskud på 7. millioner kroner.

Færgerne tilførte i årets løb Frederikshavn Havn 2,1 million ton gods, hvilket er et fald på 17 procent. Faldet tilskrives den fortsatte effekt af den finansielle og økonomiske krise.

De øvrige godsmængder, som i alt væsentligt udgøres af forskellige typer af bulkgods, udviste et fald på 20,3 procent fra 326.000 til 260.000 ton. Stenprodukter udviser det største fald, medens træ og jernskrot viser pæne stigninger.

Samlet set passerede i alt 2,4 millioner ton gods over havnens kajer, hvilket er et samlet fald på 17 procent.

Skibsanløb, eksklusiv færgeanløb, steg med 12,5 procent til 938, medens antallet af lastende/lossende skibe gik ned fra 189 til 159, eller et fald på 16 procent, hvilket i alt væsentligt skyldes anløb af større fartøjer end tidligere.

Også på passager- og personbilssiden er effekten mærkbar, idet passagererne gik ned fra 1,9 til 1,8 millioner passagerer. Det svarer til et fald på cirka 5 procent. Tilsvarende gik antallet af overførte personbiler ned fra 396.000 til 382.000, et fald på cirka 4 procent.

Investeringer

Havnen har i årets løb gennemført investeringer for i alt 13,3 millioner kroner, hvoraf størstedelen kan henføres til havnens infrastruktur, særligt kajer og færgelejer.

På grund af den fortsat beherskede stemning på markedet, vil igangsætningen af nye investeringsprojekter blive vurderet nøje. Der vil dog fortsat blive investeret, og de løbende vedligeholdelsesprocedurer vil blive iværksat for at sikre gode forhold for havnens brugere, lyder ledelsens anvisninger for dette år.

I øvrigt forventes en omsætning og indtjening på niveau med 2009.

Ny strategiplan

For at sikre havnens fortsatte udvikling arbejdes der fortløbende med at formulere fremtidens mål. Der er igangsat et større analyse- og udredningsarbejde, som skal føre frem til en ny langsigtet forretnings- og strategiplan for Frederikshavn Havn.

- Målsætningen er at dække en fremadrettet periode på 5 års rullende basis. Arbejdet med planerne skal være færdiggjort i 2010 til introduktion for nuværende, kommende og potentielle brugere, oplyser ledelsen.

- Vi ser med alvor på de fortsatte takstreduktioner på de faste broforbindelser over Storebælt og Øresund. Væksten i gods, der transporteres af disse forbindelser samt den fortsatte konkurrence fra lavpris-flyselskaberne, vil betyde et fortsat pres på færgerederierne.

På positivsiden tæller, at priserne på bunkersolie i løbet af den seneste periode er reduceret kraftigt, og dermed styrkes færgernes konkurrenceevne overfor de faste forbindelser.

Frederikshavn Havn budgetterer med et positivt resultat for 2010 i størrelsesordenen 8-10 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079