23948sdkhjf

Sverige først med grønt brændstof til tunge køretøjer

I Stockholm har OKQ8 via sin IDS-kæde åbnet verdens første servicestation med grønt brændstof.
Stationen sælger ED95 brændstof, der indeholder 95 procent bioethanol og henvender sig specielt til den tunge trafik.

I Sverige har man allerede i en del år solgt benzin med 15 procent andel af ethanol. I Danmark indførte man for nogle måneder siden en biobenzin med 5 procent ethanol. I juli næste år følger så en biodiesel variant der rummer 7 procent FAME (Fatty Acid Methyl Ester).

Hos Q8 i Danmark støtter man aktivt indførelse af mere miljøvenlige brændstoftyper i trafikken, og derfor følger man det svenske ED95 projekt tæt.

ED95 er grønt brændstof

ED95 er et af de relativt få diesel-alternativer til den tunge vejtrafik. Brændstoffet består af 95 pct. ethanol og 5 pct. smøremidler og andre additiver, der forbedrer motorens forbrænding. ED95 giver derfor op til 90 pct. lavere CO² belastning end normalt fossilt brændstof som f.eks. diesel.

ED95 kræver imidlertid specielle motorer, og derfor er lastvognsfabrikanter som Volvo, Mercedes og Scania med i EUs CleanTRUCK initiativ, der blandt andet afprøver ED95.

I øvrigt har ED95 motorer samme virkningsgrad som almindelige dieselmotorer, og de er 40 procent mere effektive end benzinmotorer, der kører på Ethanol.

I Stockholm har 600 bybusser kørt på ED95 brændstof i adskillige år, men optankningsstederne har ikke været offentligt tilgængelige som Q8s.

IDS (International Diesel Service) er Q8s kæde af stationer for lastbiler og busser. IDS-netværket består af mere end 600 stationer i primært Vest- og Østeuropa. I Danmark er der 32 IDS-stationer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125