23948sdkhjf

Landsret frikender Danica White-rederi

Østre Landsret har frifundet rederiet H. Folmer & Co. for erstatningsansvar i forbindelse med kapringen af fragtskibet Danica White i 2007.
Landsretten når dermed frem til samme resultat som Københavns Byret, der i august 2009 frifandt rederiet H. Folmer & Co. med den begrundelse, at rederiet ikke havde begået nogen fejl.

Sagen blev anket af fagforeningen 3F på vegne af tre af de søfolk, som i 2007 blev taget som gidsler af somaliske pirater.

- Østre Landsret konstaterer, at vi ikke har gjort noget forkert og ikke kunne have forhindret piratoverfaldet, siger Jørgen Folmer, der er direktør i rederiet H. Folmer & Co.

- Vi kan kun være tilfredse med dommen. En kapring er en stærkt belastende oplevelse, og selv om det lykkedes at få vores folk hjem i god behold, er vi stadig meget kede af, at de skulle udsættes for sådan en oplevelse, siger han.

Retssag om forsømmelser

H. Folmer & Co. har allerede udbetalt den maksimale erstatning for mistede ejendele til de tre søfolk, ligesom de fik to måneders sygehyre ved hjemkomsten.

Landsretssagen handlede derfor primært om, hvorvidt rederiet - på grund af fejl eller forsømmelser i forbindelse med kapringen - kunne pålægges et særligt erstatningsansvar for tort, svie og smerte.

- Vi har stor forståelse for søfolkenes ønske om at få en kompensation for den stærkt belastende oplevelse en kapring er. Derfor glæder det mig også, at vores søfolk - herunder kaptajnen, som ikke var blandt sagsøgerne - stadig kan se frem til at få erstatning i henhold til offererstatningsloven.

Erstatningslov for ofre

- For søfolkene betyder frifindelsen af rederiet kun, at de ikke skal kompenseres yderligere af deres arbejdsgiver, siger Jørgen Folmer med henvisning offererstatningsloven, som netop bruges i situationer, hvor den kriminelle skadevolder - i dette tilfælde piraterne - ikke kan stilles til ansvar.

- Efter min bedste mening skulle vi aldrig have været sagsøgt i denne sag. 3F kunne have sparet sine medlemmer for meget, hvis de i stedet for at føre en lang og opslidende retssag mod deres arbejdsgiver havde søgt kompensation via loven om offererstatning fra start af.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078