Tidsler i uddannelsesreformen
Af Jakob Størling Uddannelseschef Danske Speditører
Da lovforslaget til den nye Erhvervsuddannelsesreform blev underskrevet den 24. februar 2014, var det med et stort aftryk fra Danske Speditører.
Danske Speditører fik dispensation frem til 2020, hvor vores medlemsvirksomheder kan ansætte speditørelever i deres virksomheder på samme præmisser som i dag, det vil sige 5 år hvor den eksisterende rekrutteringsmetode kører sideløbende med det nye merkantile EUX forløb.
Derfor var vores overraskelse så meget desto større, da vi fra forskellige medlemsvirksomheder i løbet af efteråret 2014 hører rygter om, at regeringen påtænker at indlægge et ekstra skoleforløb til de færdiguddannede HHX´ere. Et ekstra skoleforløb, på op til 8 ugers varighed lig HGS forløbet som STXerne tager i dag.
Årsag: Embedsmændene i Undervisningsministeriet mener ikke at HHXerne kan klare grundforløbsprøven som HGerne tager i dag. Grundforløbsprøven dækker over specifikke emner databehandling, kvalitetssikring og kommunikation.
Indtil i dag er HHXerne blevet fritaget for denne grundforløbsprøve, da det har været antaget og ligeledes vist sig, at de lærer om disse emner de i deres eksisterende fag på deres 3 årige HHX forløb.
Ekstra skoleforløb
Uanset dette og præcedens på området vil embedsmandsnetværket i Undervisningsministeriet ændre på denne fremgangsmåde. Uddannelsesnævnet er blevet pålagt i deres indstilling til uddannelsesbekendtgørelsen at indføre et ekstra grundforløb (skoleforløb) til HHXerne efter endt skolegang. Uddannelsesnævnet har indstillet, at et sådan ekstra skoleforløb bliver af 1 5 ugers varighed. Det er meningen at Ministeren så underskriver denne Uddannelsesbekendtgørelse, og dermed er det vedtaget.
Sagen til Christiansborg
Danske Speditører er meget overrasket over denne udvikling, og slet ikke enige i argumenterne fra embedsmændene.
Det handler om, at de endnu en gang ønsker at besværliggøre vores adgang til HHX eleverne. Det har været formålet med Erhvervsuddannelsesreformen i udgangspunktet, og Undervisningsministeriet forsøger ned næb og klør at gøre det så besværligt for os, hvis ikke umuligt at rekruttere HHXere. Man kan måske kalde det chikane!
Møder på Christiansborg
På baggrund af dette har Danske Speditører afholdt møder med flere partier på Christiansborg. Vi har i den forbindelse forelagt ovenstående problemstilling, og Danske Speditører har i den sammenhæng opnået en stor forståelse fra politikernes side.
I forlængelse af denne forståelse vil de politikere, vi har haft møde med, udfordre undervisningsministeren i forhold til det nye ekstra skoleforløb i flere sammenhænge inden den endelige bekendtgørelse bliver sendt på gaden.
Der er ingen tvivl om, at der eksisterer en politisk vilje til, at den aftale vi opnåede i februar 2014 skal være gældende. Hvilket betyder, at vi som minimum frem til år 2020 kan optage elever i vores medlemsvirksomheder på samme vilkår, som var gældende frem til den nye aftale om erhvervsskolereformen, der blev indgået februar 2014.
Vi kæmper videre
Vores målsætning i Danske Speditører er derfor, helt af få fjernet dette ekstra skoleforløb der nu lægges op til. Efter vores møde med ovenstående udvalgte politikere på Christiansborg, går vi nu videre med sagen overfor øvrige forligspartnere, som var en del af den aftale der blev indgået i februar 2014.
Målet er klart. Vi skal tilbage til udgangspunktet og indholdet i den aftale, som blev indgået om erhvervsskolereformen i februar 2014.