23948sdkhjf

Nortra-sagen nedlagt af valget

Definitionen af overenskomstbegrebet i Højesterets Nortra-dom ændres først efter folketingsvalget.
OVERENSKOMST: Folketinget nåede ikke at vedtage den lov, der så at sige annullerer Højesterets dom i Nortra-sagen. Arbejdet med lovforslaget blev standset i samme øjeblik, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev folketingsvalget.

Transportminister Magnus Heunicke havde ellers stort flertal for forslaget, der skulle tredjebehandles torsdag den 4. juni. Nu bliver det tidligst til efteråret, alt efter hvem der er transportminister efter valget den 18. juni.

Lovforslaget imødegår en højesteretsdom om, at enhver kollektiv overenskomst - uanset indhold - kan godkendes som grundlag for løn- og arbejdsvilkår. Dermed anerkender Højesteret, at en lokal, nordjysk lønaftale, der sætter buschauffører på provisionsløn, kan benyttes som referencegrundlag for andre virksomheder.

Ens definition i flere love
Det handler om offentlig servicetrafik fra bybusser til sygetransporter, men berører også godskørsel. Det skyldes, at godskørselslovens bestemmelse om løn- og arbejdsvilkår for chauffører er enslydende med buskørsels- og taxilovens bestemmelser.

Derfor mener Magnus Heunicke, at højesteretsdommen også ændrer retsstillingen på godskørselsområdet.

Bøvl for uorganiserede
Trafikministerens redegørelse om erhvervslivets ekstra administrative byrde afspejler den danske aftalemodel, hvor organiserede arbejdsgivere og arbejdstagere klarer sagerne uden statslig bureaukrati.

Tilladelsesindehavere, der ikke er tilsluttet en arbejdsgiverforening eller heller ikke er omfattet af en tiltrædelsesoverenskomst, kan blive pålagt at indsende dokumentation for løn- og arbejdsvilkår, hvis og når loven vedtages.

De organiserede virksomheder og lønmodtagere kontrollerer selv, om forholdene er i orden, så det slipper virksomheder og Trafikstyrelsen for at bruge kræfter på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187