23948sdkhjf

Der er en grænse for grænsekontrollen

Midlertidig grænsekontrol forlænges på ny, fordi det er "nødvendigt". Men der er en grænse for forlængelsen, og Socialdemokraterne kræver langsigtede løsninger
Grænsekontrollen, som blev forlænget tirsdag, kan ikke vare evigt. Der er en deadline.

Efter at den blev indført 4. januar, er den blevet forlænget to gange, denne gang frem til 23. februar.

Det er ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) "nødvendigt" for at hindre "en stor ophobning af migranter i Danmark", hvilket betegnes som en reel risiko, da Sverige har indført id-kontrol og transportøransvar på den dansk-svenske grænse.

- Det vil kunne give en meget ustabil situation i Danmark. Derfor indførte vi grænsekontrollen, og derfor forlænger vi den nu, lød det tirsdag fra Inger Støjberg på et pressemøde med den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson.

Men ifølge EU's såkaldte Schengengrænsekodeks må en periode med grænsekontrol ikke overstige seks måneder, medmindre der foreligger "ekstraordinære omstændigheder", hvor den i så fald kan forlænges op til to år.

Derfor er der en deadline for løsningen, og ifølge Socialdemokraterne er det ikke holdbart i længden blot at forlænge grænsekontrollen.

- Men så længe, at den langsigtede og fælles løsning ikke er der, og så længe, at regeringslederne ikke får sat sig sammen og fundet en fælles løsning, har jeg meget svært ved at se en anden udvej, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Dansk Folkeparti kalder omvendt på en stramning, så kontrollen bliver permanent. Grænsekontrollen i sin første måned har vist sig at være en effektiv måde at sikre færre asylansøgere på, lyder det.

- Menneskesmuglere bliver anholdt ved grænsen, og der bliver flere og flere, der kan se fornuften i grænsekontrol. Det vil vi udnytte til at gøre grænsekontrollen bedre, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Han er tilfreds med, at V-regeringen har valgt ikke at lytte til EU's kommissær for migration, indre anliggender og medborgerskab, Dimitris Avramopoulos, der har talt for, at grænsekontrollen ikke burde forlænges ud over 3. februar.

I slutningen af januar lød det fra Sverige, at man venter, at op til 80.0000 asylansøgere bliver afvist og skal udvises over de næste år. Det har skabt spekulationer om, at nogle kan ende i Danmark, hvilket Støjberg og Johannson blev spurgt ind til tirsdag.

- Danmark kan heller ikke garantere, at afviste asylansøgere ikke rejser til Sverige eller til Tyskland, sagde Johansson.

Og det er der forståelse for fra den danske regering.

- Jeg må som forudsætning have, at når man fra svensk side udsender afviste asylansøgere, så er der styr på, at de kommer tilbage til det land, de kommer fra, sagde Støjberg.

Der er blevet kontrolleret omkring 120.000 ved den dansk-tyske grænse, siden Danmark i første omgang indførte stikprøvekontrol.

Sidste år søgte 21.225 personer asyl i Danmark, hvor 10.856 personer fik asyl. Det er en stigning på over 40 procent i forhold til 2014, hvor 6104 fik asyl.

Under folketingsvalget lovede Venstre en "straksopbremsning".

- Det er helt sikkert, at hvis vi ikke havde gennemført opstramningerne, så tør jeg godt lægge hovedet på blokken for, at vi havde set mange flere asylansøgere i Danmark, sagde Støjberg.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125