DFDS vinder retssag mod medarbejderne
En principiel retssag om regulering af søfarendes skatteforhold blev kort før jul afgjort ved Højesteret. Dommen, der giver Danmarks Rederiforening og rederiet DFDS medhold, fastslår, at søfarende ikke har krav på en automatisk lønregulering som følge af skatteomlægningerne i 2010.
Dermed stadfæstes Landsrettens dom fra 19. november 2015. Sagen var anlagt af den faglige organisation, Søfartens Ledere, på vegne af to søfarende, der er ansat under den såkaldte nettolønsordning.
Baggrunden for sagen er skattereformen i 2010, hvor Folketinget sænkede skatten på arbejdsindkomst for almindeligt lønnede danskere.
Søfartens Ledere mente i den forbindelse at have krav på en tilsvarende automatisk lønstigning for deres medlemmer, til trods for at de er ansat under nettolønsordningen og derfor ikke beskattes af deres indkomst.
Højesteret afviste den påstand og fastslog dermed, at lønforhold skal håndteres i overenskomstforhandlinger og følge de almindelige arbejdsretslige regler.
Tilfredse med dommen
Danmarks Rederiforening er tilfredse med dommen, der sætter punktum for et langvarigt forløb:
- Vi synes, at det er et godt resultat, der er helt i overensstemmelse med den danske model, siger Anne Windfeldt Trolle, direktør i Danmarks Rederiforening.
- Spørgsmål om løn og overenskomster hører til på forhandlingsbordet og ikke i en civil retssal. Sagen har i flere år skabt unødig usikkerhed om rederiernes rammevilkår. Vi er derfor tilfredse med, at der endelig kan sættes punktum,
Spørgsmålstegn ved nettoløn
Afgørelsen er vigtig for danske rederier, da kravet fra Søfartens Ledere stillede spørgsmålstegn ved den nettolønsordning, der er fundamentet for rederiernes beskæftigelse af danske søfarende.
- Danmark er en af verdens største søfartsnationer, fordi vi har konkurrencedygtige rammevilkår, hvor nettolønsordningen er en hjørnesten. Ordningen er forudsætningen for, at vi kan beskæftige danske søfarende og være konkurrencedygtige. Det er derfor positivt for både rederier, for Det Blå Danmark og for beskæftigelsen af søfolk, at vi nu kan sikre ro om de grundlæggende vilkår for rederierne i Danmark, siger Anne Windfeldt Trolle.
Nettolønsordningen
Nettolønsordningen blev indført i 1988, og kendes også under navnene: Sømandsskatteordningen eller DIS-ordningen (Dansk Internationalt Skibsregister).
Med ordningen kan rederierne udbetale en nettoløn til søfarende, der er bosat i Danmark, da der ikke skal betales personskat af lønnen. Det reducerer lønomkostningerne, og gør dermed danske søfarende konkurrencedygtige. Det konkrete lønniveau fastlægges ved overenskomstforhandlinger mellem arbejdsgivere og arbejdstagere.
Rederiforeningen vurderer, at ordningen er afgørende for, at danske rederier kan beskæftige danske søfarende og samtidig være konkurrencedygtige internationalt.