Sawo udbygger på livet løs
- Vi har simpelt hen så mange byggeprojekter i gang. Vi investerer voldsomt for tiden.
Sådan lyder det fra Flemming Christensen, når han viser rundt på sin virksomhed, Sawo, der ligger i Sørup ved Støvring. Til oktober fylder han 80 år, men trappe ned, det kan han ikke. Hver morgen møder han op på fabrikken kl. 6 og går den første runde.
- Jeg har prøvet at ændre min mødetid, fortæller han. Fra januar skulle jeg prøve at møde kl. 7 eller 8 - det kunne jeg ikke, så jeg har lavet det om. Nu møder jeg kl. 6 igen. Der skal ske noget - og heroppe sker der noget hele tiden.
Sawo har mange byggeprojekter i gang for tiden. Der er lige opført en ny sandblæsningshal, hvor der blæses med stålgrit. Før blev sandblæsning af materiellet foretaget ude hos en underleverandør, men for to millioner kroner er der købt udstyr og indrettet en plads til sandblæsning i en tidligere lagerbygning. Den ligger på den anden side af en åben gård, som er ved at blive overdækket.
- Her kommer der inden længe en stor værkstedshal på 600 kvadratmeter, siger Flemming og fører os ind i en anden produktionshal. Her står en ny laserskærer til over tre millioner kroner.
Laserskærer til 3 millioner
- Den skærer emner ud til vores produktion af hejselad samt alle komponenter til montering af kraner og hejs. Det er faktisk den største investering, vi nogensinde har foretaget i en enkelt maskine.
For Flemming Christensen var investeringen ganske enkelt nødvendig. Når vi bestilte emner ude hos underleverandørerne, kunne der være ventetider på to-tre uger.
- Det kan vi simpelt hen ikke vente på. Det er lastbiler, vi har med at gøre, og de skal hurtigst muligt bygges færdige og ud til vognmændene. De skal ikke stå og vente i to uger. Derfor har vi investeret i denne laserskærer, så vi selv kan producere komponenterne med det samme. Samtidig har vi også selv styr på kvaliteten.
Transportmagasinet: Kan I få folk til at betjene sådan en maskine?
- Vi kan få alle de folk, vi skal bruge, svarer Flemming. Sawo har et godt navn her i Himmerland. Der er mange, der gerne vil arbejde her.
- Vi har lige ansat denne unge mand. Han har arbejdet med lasermaskiner i 20 år, siger Flemming og beder Jan Glad om at fortælle om den nye maskine.
Det er en fiberlaser. Den generer lyset ved hjælp af lysdioder. Lyset bliver samlet via en masse trådfibre.
- Den bruger mindre strøm end de gamle CO2-lasere og kræver mindre vedligehold. Desuden skærer den meget mere præcist, forklarer Jan Glad.
- Laseren kan også selv lægge stålpladerne på skærebordet og føre dem ind i laseren. Derfor kan den køre hele tiden.
Ny svejserobot
Sawo har også investeret i en ny svejserobot til 2 millioner kroner. Den betjenes af Jørgen, som har arbejdet med robotter de seneste tre et halvt år - hos den anden store arbejdsplads i byen, nemlig Hydrema.
- Jeg vil tro, at vi har investeret omkring 30 millioner kroner i modernisering og udvidelser de seneste tre år, forklarer Flemming Christensen.
- Jeg vil have, at pengene skal arbejde i firmaet. Derfor bliver 80 procent af overskuddet i Sawo investeret i virksomheden. Kun 20 procent går til udbytte for aktionærerne, så egenkapitalen bliver ved med at vokse. På den måde er vi med til at skabe noget for virksomheden, transportbranchen og lokalsamfundet.
Bliver ved med at vokse
Det areal, som Sawo råder over i Sørup, bliver ved med at vokse. Der er tre fabrikker nu, og flere er undervejs. Senest er produktionen af hejselad hentet hjem fra Finland. Det har betydet, at der er indrettet flere haller og værksteder, hvor komponenterne til hejseladene produceres, samles og monteres.
- Vi er også ved at få gang i de udenlandske markeder, tilføjer Flemming, mens vi går gennem hallerne. Faktisk har vi netop indgået en aftale med en sælger i England, så det er et marked, som vi har store forventninger til: England, Skotland og Irland.
Vi sælger også helselad til Norge, Tyskland og Schweiz - og nu satser vi også på Holland.
Arbejder her længe
- Mange af de ansatte har været her i en menneskealder, siger Flemming, mens vi går hen for at hilse på Carsten Hjelm, der er ved at gøre et hejselad klar til at blive boltet sammen.
- Carsten er en af mine dygtige medarbejdere. Han har arbejdet her i 32 år. Han er ikke den, der har været her længst. Der er stadig nogle, som jeg ansatte i 1964 og 1965.
- Carsten er også god til at tage sig af de mange lærlinge, som vi ansætter. Han kan fortælle dem alt, de skal kunne. For Carsten har prøvet det hele i mange år.
Ordblinde klarer sig godt
Blandt de mange lærlinge, som vi også hilser på under rundturen, fremhæver Flemming en bestemt.
- Vi skal lige hilse på John. Han kom i 2013, så han er lige udlært. Han står og samler nogle køretøjer til Marius Pedersen.
- John er ordblind lige som mig. Vi ordblinde har noget, som andre ikke har. Vi skal huske tingene, ellers kan vi ikke klare os. Derfor har vi udviklet en meget fin hukommelse.
Vi går udenfor og ser på de biler, som Marius Pedersen skal have lavet. De står og venter på at komme ind på værkstedet. Nogle skal forsynes med kroghejs, andre med wirehejs og kran.
- Vi købte denne bygning billigt, fortæller Flemming og tilføjer, at der for enden af vejen skal rives nogle af de gamle bygninger ned, så der kan blive bygget en 1.000 m2 hal med alle de moderne faciliteter.
Ny fabrikschef
Sawo er nu blevet så stor, at der er ansat en fabrikschef. Jan Zeidler tiltrådte den 1. januar 2017. Han har tidligere arbejdet hos Sawo, men de seneste tre år har han været fabrikschef hos Hydrema, en anden af Støvrings store arbejdspladser.
Hos Sawo skal Jan Zeidler sammen med tre værkførere og en lagerchef styre 65 medarbejdere i produktionen.
Tre gange om dagen
På vej tilbage til kranværkstedet fortæller Flemming, at han går denne tur tre gange om dagen.
- Det er sundt at komme ud og bevæge sig, konstaterer han. Når jeg har siddet ned i to timer, har jeg fået nok. Så skal jeg ud og gå.
Kranværkstedet er også bygget om og moderniseret. Væggene er malet, der er sat nye traverskraner op, og portene er blevet udskiftet.
Bedre udnyttelse af pladsen
- Vi har også udskiftet varmeanlægget og sat LED lys op i loftet. Det giver ikke kun et bedre lys, men koster også meget mindre. Så kan vi også spare på vores store el-regning, siger Flemming, som også forklarer, at der skal fjernes nogle bygninger længere nede ad vejen.
- Vi skal have en hal, så vores kraner ikke skal stå ude. Så får vi også en bedre udnyttelse af pladsen.
- Siden vi har taget produktionen af hejselad hjem, har vi skabt 50 nye arbejdspladser.
Til byggemøde
Pludselig kigger Flemming på sit ur. Han har travlt.
- Jeg skal til byggemøde. Det er et andet projekt, som ikke har noget med Sawo at gøre. Jeg er ved at udstykke nogle byggegrunde. Der skal opføres 90 parcelhuse og 40 rækkehuse i Støvring. Jeg udstykker selv.
Han kigger op og smiler - og siger farvel.
Til oktober fylder Flemming Christensen 80 år. Han har haft fast arbejde, siden han var 13 år - og tidligere på måneden kunne han fejre, at det er 55 år siden, at han startede Sawo.