Vi skifter job som aldrig før
Hver tredje lønmodtager siger farvel til jobbet indenfor et år. De vil have nye udfordringer.
Sidste år var det hver tredje lønmodtager - eller omkring 800.000 ansatte - der enten skiftede fra et job til et andet eller fra ledighed eller uddannelse.
Årsagen er først og fremmest, at vi drømmer om nye og mere spændende arbejdsopgaver. Og når drømmen gøres til virkelighed, er det ofte fordi vi får en konkret opfordring fra vores netværk.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Ase.
Kan bidrage mere
Men troløsheden er ikke kun et negativt signal.
- Vi skal være glade for at medarbejdere søger derhen, hvor de bidrager mest. Men det er da klart, at vedholdenhed også har en værdi, siger Karsten Mølgaard Jensen, der er administrerende direktør i a-kassen Ase.
Og ledelsen bliver nødt til at acceptere, at det bliver mere almindeligt, at en medarbejder banker på døren til kontoret, for at sige op.
- Afhængigt af jobbet og af virksomhedens størrelse er det naturligvis altid en udfordring - og selvfølgeligt kan det være en streg i regningen. Men arbejdsgiveren bliver nødt til at huske, at det altså er præmissen. Altså minde sig selv om, at det jo også gælder den anden vej. At han eller hun har den samme mulighed for at sige medarbejdere op. Og så lige huske, at det er en ledelsesopgave at sørge for, at virksomheden ikke er alt for sårbar i forhold til at en ansat siger op, mener Karsten Mølgaard Jensen.
CV med jobs på stribe
Omvendt kommer ledelsen ved jobsamtalerne i stigende grad tage stilling til ansøgere, der har en hel stribe af forskellige jobs på deres CV. Men det behøver hverken at være negativt eller et faresignal:
Resultatet hvor deltagerne havde mulighed for at give flere svar[/content][/box]- Det kommer an på om vedkommende er vokset med større udfordringer i de forskellige stillinger - for det er jo positivt. Men det er klart, at hvis det er jobskifter til "det samme job", så er det noget, man skal spørge ind til. Men det er altså ikke længere noget adelsmærke, at man kun har arbejdet et sted, mener direktøren.
Ansatte med nye kompetencer
Ifølge Ase er det en helt tydelig tendenser, at flere vil veksle mellem at være ansat og være selvstændig. Og det kan også være positivt. Det giver nemlig medarbejderne nogle nye kompetencer, som eksempelvis at kunne arbejde selvstændigt, være selvledende og have en stor arbejdsdisciplin. Og det har virksomhederne så glæde af i de perioder, hvor ansøgere ønsker at vende tilbage til jobbet som lønmodtager:
- Det er noget vi ser at særligt de små virksomheder værdsætter. De er helt tydeligt glade for medarbejder, der har været selvstændige. Og vi kan se, at når en selvstændig har en udfordring, der skal løses, ansætter han eller hun i høj grad en anden, der har været selvstændig, fortæller Karsten Mølgaard Jensen.
Han vurderer, at tendensen vil fortsætte.
- Antallet af små firmaer vokser. Der bliver flere og flere freelancere og enkelmandsvirksomheder. Vi har kun set toppen af isbjerget endnu - og det skal vi være glade for, lyder det fra Karsten Mølgaard Jensen.
Kun hver fjerde, der skifter job, nævner udsigten til bedre løn som afgørende. Særligt mænd går efter bedre lønvilkår, mens kvinder i højere grad lægger vægt på et godt arbejdsmiljø, når de vælger at skifte job.
De medarbejdere, der skifter fra det offentlige til private, gør det det typisk for at få bedre økonomiske forhold, mens skiftet den modsatte vej bygger på ønsket om at opnå mere fleksible arbejdstider.
Opfordret til jobskift
Ofte er det en opfordring fra netværket, der udløser jobskiftet. Mere end to ud af fem danskere, der skifter job, er blevet gjort opmærksom på det nye job via netværk eller rekrutteringsbureau.
Omtrent halvdelen af de, der skifter job, har aktivt søgt job og har ved seneste jobskifte selv fundet stillingsopslaget via en jobportal eller har søgt uopfordret.
Lønmodtagere, der skifter til at blive selvstændige, betragter sig ikke som jobsøgende i forbindelse med skiftet, mens skiftet fra at være selvstændig til at blive lønmodtager ofte sker efter opfordring fra netværket, viser Ase's undersøgelse.
Derfor skiftede de job
Spændende/udfordrende opgaver 45 %
Jeg var træt af mit gamle job 34 %
Gode lønvilkår 26 %
Godt arbejdsmiljø 24 %
God balance mellem arbejdsliv og familieliv 23 %
Kortere afstand fra hjem til arbejde 21 %
Gode kollegaer 21 %
Jeg blev sagt op i mit forrige job 19 %