23948sdkhjf

Nu kniber det - så bliver der plads til "de måske egnede"

Hver femte virksomhed ikke længere skaffe den medarbejder, de har brug for. Men der er udveje, hvis ledelsen ser på de måske egnede
Hver femte arbejdsgiver kan ikke længere finde den rette medarbejder til et job der skal besættes. Det viser en undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under beskæftigelsesministeriet.

Undersøgelsen giver et øjebliksbillede af virksomhedernes situation i efteråret 2017, og det er på mange måder bekymrende læsning for arbejdsgiverne - både hvad angår omfanget og karakteren af manglen på arbejdskraft.

I løbet af efteråret har de forgæves annonceret efter omkring 20.000 medarbejdere uden at kunne finde den rigtige til jobbet.

Vælger en anden
Men annoncerne er ikke forgæves, for dyngen af ansøgninger åbner for andre udveje.

Hvis den rette person ikke findes, så kan man vælge blandt "de måske egnede". Og i 15 procent af de tilfælde, har ledelsen da også netop ansat en ansøger med en profil, der ikke levede op til de oprindelige ønsker.

Forgæves rekrutteringer

Antal stillinger virksomhederne har rekrutteret forgæves til på landsplan I procent angivet derefter, hvor mange af disse, der er blevet besat af en kandidat med en anden profil :

Efterår 2017: 20.000 15 pct.
Efterår 2016: 19.800 15 pct.
Efterår 2015: 18.000 16 pct.
Efterår 2014: 13.900 15 pct.
Efterår 2013: 11.700 15 pct.

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Dermed står både dem, der valgte blandt de måske egnede, og dem, der slet ikke fandt den rette, med en ny udfordring. For jobbet skal naturligvis udføres. Og det kan løses på to måder.

- Vi ser at stadigt flere virksomheder henvender sig for at få opkvalificeret enten den medarbejder de netop har ansat - eller en af deres egne ansatte. Det sidste er den mest almindelige løsning. At løfte en medarbejder, der kender virksomheden og jobbet, så han eller hun kan udfylde den ledige stilling - og så ansætte en ny i hans eller hendes sted, forklarer Jan Bech, der er VEU-konsulent ved Aarhuus Business College.

To ubesatte jobs samtidigt
Men selv det at skubbe eksisterende medarbejdere opad giver problemer.

- Det er stadigt lettere at finde medarbejdere på lavere kompetenceniveau. Men det afhænger jo meget af jobbet. Hvis det blot er relativt simpel, er det ikke så svært. Men når det er mere komplekst, kan det også tage tid at finde erstatningen for den medarbejder, der opkvalificeres. Og så står virksomheden faktisk med to udfordringer samtidigt: En medarbejder, der skal bruge tid på uddannelse og arbejdet med at ansætte og oplære en anden i hans sted, forklarer Jan Bech.

Derfor samarbejder VEU-konsulenterne med både jobcentre og væksthuse - i Jan Bechs tilfælde væksthus Aarhus.

- Men samtidigt holder vi kontakt med en række andre. Så når vi hjælper med en opkvalificering, kan vi samtidigt kontakter eksempelvis HK for at høre om de har en ledig, som vi kan oplære til at overtage den opgave der bliver fri. Men det kræver naturligvis at vi ikke står med en tidsramme på et par uger, siger VEU konsulenten.

At udfordringen med ubesatte stillinger er alvorlig for virksomhederne understreges også i DA:

- Når virksomhederne i 20.000 tilfælde indenfor blot to måneder har haft svært ved at besætte en stilling, betyder det, at de står betydeligt svagere, når de skal øge produktionen og skabe endnu flere arbejdspladser, mener chefkonsulent i DA Jørgen Bang-Petersen.

Han understreger at det dog er positivt, at rekrutteringsproblemerne kun er vokset beskedent det seneste halve år.

LO slår koldt vand i blodet
Også LO peger på at opkvalificering er en af de vigtigste nøgler til mangel på medarbejdere.

– Billedet ligner noget af det, vi har set tidligere. Behovet for faglærte er stigende. Det understreger vigtigheden af at få sat fokus på opkvalificering og uddannelse til vores ufaglærte og de faglærte, der har forældede kompetencer, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

Virksomhederne i undersøgelsen repræsenterer ca. 43 pct. af landets samlede beskæftigelse.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er en styrelse under Beskæftigelsesministeriet og skal fremme en effektiv arbejdsmarkedspolitik.

Undersøgelsens resultater:

Der har i efteråret 2017 været 20.000 forgæves rekrutteringer. Det er uændret i forhold til efteråret 2016, hvor tallet var 19.800. Stigningstakten er aftaget sammenlignet med året før, hvor den var på 10 pct. opgjort i forhold til efteråret 2015.

I alt 8 procent af landets virksomheder har oplevet udfordringer i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere. Det svarer til, at hver fjerde virksomheder med behov for nye medarbejdere har haft udfordringer.

Problemet er udtalt i branchen Bygge og anlæg, hvor det er vokset siden efteråret 2016. Det gælder såvel antalsmæssigt som relativt i forhold til beskæftigelsen og i alle regioner undtagen Bornholm.

De fem stillingsbetegnelser, der under ét for alle brancher oftest er søgt besat forgæves, er: Tømrere, murere, elektrikere, specialarbejdere indenfor jord og beton og bygningsmalere. De stillingsbetegnelser er alle indenfor Bygge og anlæg.

Blandt de virksomheder, som har rekrutteret forgæves, er det i gennemsnit 29 pct., der oplever produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Chauffør.

Læs mere om: job
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079