23948sdkhjf

Transportfirma slap for straf: Politi beklager fejl efter dødsulykke

En bøde på 160.000 kroner.

Sådan oplyste dansk politi til de polske myndigheder om straffen til et polsk firma, efter at en af dets lastbilchauffører var omkommet i en arbejdsulykke i Danmark. Men oplysningen var i direkte modstrid med virkeligheden. For sagen endte med, at transportfirmaet slap fuldstændig for straf.

Det skriver Fagbladet 3F.

Arbejdsulykken skete, da et betonelement på fire tons væltede ned over en polsk lastbilchauffør, der arbejdede på byggeriet af medicinalvirksomheden Novo Nordisks hovedsæde i Bagsværd. Chaufføren blev 48 år gammel, og efterlod sig hustru og børn i hjemlandet.

Et halvt år efter dødsulykken indstillede Arbejdstilsynet til Københavns Vestegns Politi, at den omkomne chaufførs arbejdsgiver, transportfirmaet FL Polska, skulle have en bøde på 160.000 kroner som følge af ulykken.

Men 15. februar 2016 – altså næsten fire år efter ulykken – indstillede Arbejdstilsynet pludselig til politiet, at sagen skulle droppes. Selv om tilsynet fastholdt sin vurdering af, at der var sket en ”overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen”.

3F: Rystende sag
Sagen ryster SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge. Han oplyser til Fagbladet 3F, at han vil forfølge sagen og have en forklaring fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det hører ingen steder hjemme, at ansvaret for ulykken smuldrer, og alle klarer frisag. På nær den omkomne chauffør og hans familie. Det er rimeligt rystende, siger Karsten Hønge og fortsætter:

- Det er amatøragtigt, at politiet undervejs oplyser, at sagen er endt med en bøde, når sagen slet ikke er afsluttet. Det er langt fra godt nok, siger Karsten Hønge.

Hos Transportgruppen i 3F undrer man sig meget over, at myndighederne skulle bruge næsten fire år på at behandle sagen.

- Det er helt uacceptabelt, at ingen af virksomhederne får det strafferetlige ansvar for arbejdsulykken. De danske myndigheder begår efter vores mening flere alvorlige fejl i sagen. Først meddeler de fejlagtigt, at sagen er endt med en bøde, og dernæst opgiver de at forfølge sagen strafferetligt, siger forhandlingssekretær Kim René Busch.

Politi beklager forkerte oplysninger
Københavns Vestegns Politi beklager dets forkerte oplysninger til statsadvokaten i den polske by Szczecin:

- Et bødeforelæg er ikke en afgørelse, førend modtager vedtager bødeforelægget, hvorfor formuleringen om, at sagen var afgjort med en bøde var upræcis, hvilket er beklageligt, skriver advokaturchef hos Københavns Vestegns Politi Jens Rasmussen i en e-mail til Fagbladet 3F.

Både Arbejdstilsynet og Københavns Vestegns Politi vurderer dog over for Fagbladet 3F, at sagen er behandlet korrekt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078