Ny vejpakke nedstemt i EU
I en dramatisk afstemning i Europa-Parlamentets transportudvalg torsdag blev forslaget om en ny vejpakke forkastet. Mere præcist var det regler om udstationering og køre/hviletid, der ikke kunne samles flertal bag. Udvalget vedtog til gengæld regulering af cabotagekørsel. Det skriver Fagbladet 3F.
Jens Rohde (R/ALDE) er dansk medlem af transportudvalget. Og han lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive forløbet:
- Det er helt absurd. Jeg er målløs. Det sætter Parlamentet i et latterligt lys.
Især østeuropæere og medlemmer af den konservative gruppe (EPP) har stemt nej, selvom der var forhandlet kompromisser på plads.
- Man skal holde sig til aftaler. Men nogen har desværre slået hjernen fra og fatter ikke en brik af, hvad der foregår, siger han.
Den danske parlamentariker frygter, at konsekvensen bliver en svigtende opbakning til EU’s kerneprojekt:
- Hvis ikke der kommer ordentlige forhold på fri bevægelighed, så mister vi en grundsten i det indre marked.
Den socialdemokratiske europaparlamentariker, Ole Christensen, er også meget skuffet over resultatet af afstemningerne:
- Dette er kulminationen på et arbejdet i transportudvalget, der har været noget af det mest uprofessionelle, jeg nogensinde har set. Det er tydeligt, at visse lande og organisationer har arbejdet for så få regler som muligt. Hvis vi ikke finder en løsning, kommer det til at hedde nationale særregler, siger Ole Christensen.
Europaparlamentariker Rina Ronja Kari (N/GUE-NGL) er også en del af beskæftigelsesudvalget. Hun er ”dybt deprimeret” over resultatet af dagens afstemning:
- Det er helt vanvittigt, at vi har skandaler om filippinere i Padborg og mange andre sager, og så kan vi ikke levere en løsning, siger hun.
Forslaget til nye regler, der skal forhindre social dumping på europæiske landeveje, blev fremsat af EU-Kommissionen tilbage i maj 2017. Siden har de europæiske transportministre og Europa-Parlamentet forsøgt at blive enige med sig selv om deres holdning på området.
I december 2018 lykkedes det for Ministerrådet at finde en konsensus, men med Europa-Parlamentets transportudvalgs beslutning er timeglasset ved at løbe ud. Til maj er der valg til Europa-Parlamentet. Og hvis der ikke inden da er vedtaget nye regler, falder hele vejpakken på gulvet, og Kommissionen skal starte helt forfra med et nyt lovforslag.
Kilde: Fagbladet 3F