Politiet skuffede over mange fejl på fyrværkeritransporter
Tungvognscenter Syd har nu gjort status over indsatsen omkring fyrværkerikontrol ved årsskiftet. Ud af 23 standsede fyrværkeritransporter blev der fundet fejl på de 10.
Det er en skuffende høj andel, selv for målrettede kontroller, skriver politiet i en pressemeddelelse.
Den hyppigste fejl har været manglende lastsikring, især når dele af læsset har været afleveret og resten af læsset skulle videre til en ny destination.
Kontrollerne er gennemført af Tungvogncenter Syd, der dækker de tre politikredse Syd – og Sønderjylland, Fyn og Sydøstjylland og arbejder med tungvognskontroller af alle slags. Der har været foretaget kontroller i alle de tre politikredse, og især omkring kendte opbevarings- og salgssteder, hvor politiet har været tilstede ved aflæsning og udpakning af fyrværkeri. Der har været tale om grundige kontroller, der blandt andet også har været opfølgning på konkrete anmeldelser.
Sagerne afgøres med bøder.
Et par af de konkrete sager så sådan ud:
Den 27. december 2018 blev et sættevognstog standset ved Vingsted nær Vejle. Der var umiddelbart synlige fejl på lasten som gjorde, at lastbilen blev returneret til afsenderen i Vandel.
Her blev hele sættevognen tømt. Det blev i den forbindelse konstateret at der manglede transportdokument for en del af lasten, at mindst 16 papkasser var beskadigede og to papkasser var ødelagt af fugt, idet pappet var helt blødt. Tre kasser var ikke lukket og der var fri adgang til indholdet, ligesom to kasser var ikke fyldt efter.
Derudover manglende lastsikring og der var dårlig wrapning af nogle paller (hvilket senere på lastbilens rute ville have givet problemer). De beskadigede kasser skulle pakkes om, nogle skulle destrueres, inklusiv det indeholdte fyrværkeri, og to paller skulle wrappes om.
Den 29. december blev en varebil standset i Vejle midtby. Køretøjet var ikke afmærket og føreren havde ikke den krævede uddannelse.
Transportdokumentet var ikke korrekt (angav en væsentlig mindre mængde end der blev transporteret), der var mangelfuld lastsikring og ingen skriftlige anvisninger. Der manglede én ildslukker, der manglede sikkerhedsudstyr og virksomheden havde ingen sikkerhedsrådgiver.
De konstaterede forseelser var blandt andet:
- Mangelfuld lastsikring
- Manglende tilsyn af ildslukkere
- Manglende ildslukningsudstyr
- Manglende uddannelse
- Manglende sikkerhedsudstyr til chauffør/medhjælper
- Manglende skriftlige anvisninger/ikke korrekte skriftlige anvisninger (beskriver hvad chaufføren skal gøre ved uheld og eventuelle lækager)
- Manglende/ikke korrekte transportdokumenter (manglende overblik over mængden af farligt gods, hvilket for eksempel ved brand i køretøjet kan have stor betydning)
- Beskadigede emballager, ikke lukkede emballager
- Manglende afmærkning af køretøj
- Manglende sikkerhedsrådgiver tilknyttet firmaet