23948sdkhjf

ATL klager over mørklægning af affaldssag i Helsingør

ATL og Dansk Industri har klaget til Forsyning Helsingør over, at man har fået afslag på aktindsigt i affaldssagen.

Det nordsjællandske forsyningsselskab har besluttet, at kommunens egne medarbejdere i fremtiden skal indsamle husholdningsaffald. ATL har søgt aktindsigt for at kende grundlaget for beslutningen. Forsyning Helsingør aflyste tidligere på året et udbud af indsamlingen af husholdningsaffald. Begrundelsen var, at virksomhedernes bud lå over den økonomiske ramme.

Den økonomiske ramme er dog ikke offentliggjort, og det er dermed uvist, om Forsyning Helsingørs egne medarbejdere kan indsamle affaldet bedre eller billigere end de private virksomheder. Men beslutningen er truffet, og Forsyning Helsingør skal i gang med at købe renovationsbiler og ansætte skraldemænd.

Krav på indsigt
- Borgerne i Helsingør, som får hentet affald, og virksomhederne, der bød på opgaven, har krav på at få at vide, hvorfor udbuddet endte, som det gjorde. Men Forsyning Helsingør har mørkelagt hele processen, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.

ATL og Dansk Industri søgte aktindsigt i Forsyning Helsingørs beslutningsgrundlag. Det blev nægtet med henvisning til, at der er tale om interne papirer. Derfor har ATL og DI sendt en klage, som vil ende hos Miljø- og Fødevareankenævnet, hvis forsyningsselskabet fortsat nægter adgangen til aktindsigt.

- Vi mener ikke, at man kan begrunde et afslag med, at der er tale om interne papirer. Ikke mindst på affaldsområdet er der omfattende krav om gennemsigtighed i forvaltningen. Hvis det var Helsingør Kommune, der havde vundet opgaven, havde borgerne kunne se begrundelsen. Og det er ikke meningen, at man skal kunne skjule oplysningerne ved at lægge opgaven over i et forsyningsselskab, siger Lars William Wesch.

Hjemtagning er populært
En lang række kommuner har i den seneste tid besluttet af hjemtage indsamlingen af husholdningsaffald. Det gjorde forsyningsselskabet i Sønderborg Kommune for eksempel sidste år. Da ATL spurgte ind til beregningerne, viste det sig, at selskabet havde regnet seks millioner kroner forkert. Selskabet besluttede at lade udbuddet gå om. Ellers var regningen endt hos borgerne i Sønderborg.

- Det er underligt, at Forsyning Helsingør kan løse opgaven væsentligt billigere end de private. Virksomhederne har erfaring og ekspertise med at indsamle affald, og de har stordriftsfordele, fordi de ofte samler affald i flere kommuner. Det er derfor, vi er nysgerrige efter at se grundlaget for beregningerne, siger Lars William Wesch.

Kilde: ATL

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094