Vordingborg Havn udvider til dobbelt størrelse
Næppe er den seneste havneudvidelse færdig, før Vordingborg Havn igen søsætter et nyt udvidelsesprojekt. Denne gang er der tale om etape 4, oplyser havnen i en pressemeddelelse.
Ifølge havnens bestyrelsesformand Poul A. Larsen er alle de etablerede arealer udlejet, og der er efterspørgsel efter arealerne på de resterende udviklingsområder.
- Med igangsættelsen af etape 4 ser vi frem til snarest at kunne tilbyde arealer til kommende kunder og partnere, siger han i pressemeddelelsen.
Efter indstilling fra en enig havnebestyrelse besluttede Vordingborg Kommunes kommunalbestyrelse på deres møde den 9. oktober 2019 derfor at bakke op om endnu en udvidelse. Forventningen er at sætte udbudsforretningen i gang i efteråret 2019, og at byggeriet kan gå i gang i 2020.
Placering mod Falster
Etape 4 kommer til at ligge i forlængelse af anlægsområdet ved Storstrømsbro-byggeriet. Det vil sige på sydvest-siden af Masnedø mod Falster.
Der er tale om et landindvindingsprojekt, som med et areal på ca. 200.000 kvm vil mere end fordoble Vordingborg Havns nuværende areal på ca. 180.000 kvm. Derudover skal der bygges et kajanlæg på ca. 150 meter.
Rent praktisk skal arealet først inddæmmes og efterfølgende fyldes op med jord og genbrugsprodukter fra andre anlægsprojekter rundt omkring i landet. Dermed bliver der ifølge havnen tale om et nyttiggørelsesprojekt, hvor restprodukter bliver anvendt i stedet for at optage plads og være en økonomisk belastning.
Ved at etablere et nyttiggørelsesprojekt på Sydsjælland vil virksomheder i kommunen og i området have lettere adgang til at komme af med jord tæt på deres anlægsprojekter. Tidsmæssigt vil projektet falde i en gunstig periode, fordi en lang række jordmodtagelsesfaciliteter ifølge havnen er ved at være fyldt op.
Jordmodtagelse skal betale
Vordingborg Havn forventer, at der vil være tilstrækkelig i økonomi i at hjælpe andrre af med deres jord, til at havnen ikke skal optage lån til etape 4.
- Både danske og udenlandske virksomheder har udtrykt interesse for at stå for såvel bygning af anlægget samt jordmodtagelse. Derfor skal hverken Vordingborg Havn eller Vordingborg Kommune have penge op af lommen, fremgår det af pressemeddelelsen.
En række virksomheder har på nuværende tidspunkt allerede udtrykt interesse for at leje de fremtidige havnearealer. Virksomhederne omfatter både traditionelle shippingvirksomheder, entreprenører, transportører og jordhåndteringsfirmaer, oplyser Vordingborg Havn.