ATL og 3F enige om overenskomst for 20.000 transportarbejdere
ATL – Transportens Arbejdsgivere og 3F Transport har onsdag morgen indgået en aftale om en treårig overenskomst. Aftalen, som vedrører den største overenskomst på vejgodstransportområdet, omfatter 20.000 lastbilchauffører, eksportchauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttemænd og skraldemænd.
Det skriver ATL på sin hjemmeside, hvor du også kan læse mere om overenskomstens hovedpunkter.
Aftalen følger langt hen ad vejen gennembrudsforliget på normallønsområdet, der i weekenden blev indgået mellem DI og 3F Transport.
- Det er et forsvarligt forlig, som har fokus på behovet for fleksibilitet i transportvirksomhederne. Transportbranchen er præget af hård konkurrence, og vi har fundet en god balance, der både sikrer konkurrenceevnen og giver pæne lønstigninger til medarbejderne, siger Lars William Wesch, direktør i ATL.
Timelønnen stiger med 3,20 kr. i år og næste år. I 2022 stiger timelønnen med 3,15 kr. Den særlige opsparing (fritvalgskontoen) stiger med 1 procentpoint om året, så den i 2022 er på i alt 7 pct. af medarbejderens ferieberettigede løn.
- Det er en væsentlig forbedring, at den særlige opsparing kan udbetales løbende i stedet for to gange om året. Mange chauffører vil gerne have opsparingen som løn, og så giver det god mening, at den bliver udbetalt løbende, siger Lars William Wesch.
Med aftalen bliver det muligt at afregne ferie i timer. Det giver større fleksibilitet. En anden nyskabelse er 8 ugers øremærket forældreorlov til den forælder, der ikke holder barselsorlov.
Når det gælder efteruddannelse, bliver det nemmere at få lavet en kompetencevurdering.
- De nye digitale muligheder gør det lettere og mere fleksibelt. Jeg tror, at mange vil udnytte de muligheder til at få et overblik over deres uddannelsesmuligheder. Mange på både lønmodtager- og arbejdsgiverside har efterlyst denne fleksibilitet i en travl hverdag, siger Lars William Wesch.
Det beløb, der afsættes til lokal lønfastsættelse, stiger i perioden. ATL’s direktør mener, at det er vigtigt for at fremme den lokale dialog om lønfastsættelsen.
Kilde: ATL