23948sdkhjf

Dansk transportkoncern får bøde for levering af kopimøbler

At understøtte salg af ulovlige kopivarer gennem transportvirksomhed har kostet en global transportør med rødder i Danmark en bøde på 50.000 kroner.

Fra maj 2014 til september 2016 har virksomheden fragtet og leveret kopier af dansk design fra siden Nlini.com, hvis ejer i 2019 blev idømt en længere fængselsstraf for omfattende salg af ulovlige kopier.

Transportvirksomheden har således fragtet kopier af blandt andet PH-lampen, Ægget, Y-stolen og Bamsestolen til danskere, som har købt de billige kopier på dømte Nlini.com, og derfor blev transportøren kendt skyldig i at have medvirket til krænkelse af ophavsretten.

Øget fokus på transportøransvar
De seneste år er der i forbindelse med sager om krænkelse af ophavsrettigheder på internettet kommet væsentligt større fokus på de såkaldte ’mellemmænd’, der muliggør transaktionen mellem ophavsretskrænkeren og slutbrugeren.

En mellemmand kan dermed både være de ellers lovlige platforme, som for eksempel DBA og Alibaba, hvor køb og salg af ulovlige varer foregår, og de transportvirksomheder, der stiller sig til rådighed for levering af varerne. 

Der har været en del sager flere steder i verden, hvor mellemmændenes ansvar og rolle som medvirkende til krænkelse af ophavsretten er prøvet ved domstolene. I Danmark har SØIK afgjort to lignende sager inden for de seneste to år, hvor danske transportører har modtaget større bøder for at have medvirket til krænkelse af ophavsretten. I begge sager har der været tale om systematiske krænkelser, hvor transportørerne har erkendt sig skyldige og dermed har modtaget bøder for at transportere og levere kopimøbler fra henholdsvis England og Irland til kunder i Danmark.

Fælles opgave at komme kopierne til livs
For Rettighedsalliancens direktør, Maria Fredenslund, er det øgede fokus på mellemmændenes ansvar i spørgsmål om ophavsretskrænkelser et vigtigt udtryk for den fælles opgave, det er at komme de ulovlige kopier til livs:

- Hvis vi skal bekæmpe kopierne effektivt, er det nødvendigt, at vi umuliggør salget hele vejen rundt. Det vil sige, at både platforme og transportører også bliver nødt til at gøre deres for at sikre, at ulovlige kopier ikke kan forhandles eller leveres til forbrugerne, forklarer hun.

I en rapport fra EUIPO i år estimeres det, at handel med ulovlige kopivarer koster 671.000 arbejdspladser i EU og tabt salg for 83 milliarder euro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.519