23948sdkhjf

Retssag mod transportør: Dyr champagne stjålet

Transportør havde ikke handlet groft uagtsomt ved transport af dyr champagne.

En leverandør af champagne skulle have transporteret en ladning fra Frankrig til Danmark. Derfor indgik de en transportaftale med deres sædvanlige transportør.

Der blev ikke aftalt noget særligt om transportens gennemførelse, tværtimod blev det den sædvanlige transportform, nemlig stykgodstransport.

Under transporten gjorde chaufføren ophold på en rasteplads for at sove. Mens chaufføren sov i bilen, blev der stjålet 7 paller.

Der blev efterladt 4 paller, men de var blevet oversprøjtet med en ildslukker, og man måtte derfor undersøge, om flaskerne var blevet beskadiget.

Der var tale om en dyr champagne, og pakningen skal derfor være den helt rette, da det har betydning for prisen. Dog blev plomberingen på flaskerne brudt ved undersøgelsen, og flaskerne blev derfor efterfølgende solgt billigere til andre købere, end hvad der var planlagt.

Krævede erstatning

Leverandøren krævede erstatning for denne tabte fortjeneste, samt for det arbejde, der var gået med at rengøre flaskerne.

Leverandøren mente, at transportøren havde handlet groft uagtsomt ved at transportere godset i en presenningtrailer, da der var tale om tyveritækkeligt gods.

Transportøren afviste dette, da der ikke var indgået en aftale om andet end sædvanlig stykgodstransport. Transportøren mente heller ikke, at der skulle ydes erstatning for de solgte flasker, da leverandøren havde været i stand til at sælge dem.

Sø- og Handelsrettens afgørelse

Retten fandt, at leverandøren ikke havde efterspurgt, at transporten skulle foregå anderledes end den plejede, og derfor var transportformen en presenningtrailer. Retten fandt derfor, at transportøren ikke havde handlet groft uagtsomt. Transportøren kunne så begrænse sit ansvar i medfør af CMR-lovens § 29, stk. 2.

I forhold til erstatningskravet for de resterende flasker, var der ikke foretaget en uvildig undersøgelse af flaskernes tilstand.

Da flaskerne også var blevet solgt med en fortjeneste, fandt retten ikke, at der var grundlag for at fastslå et større erstatningsberettiget beløb.

Omkostningerne til at rengøre og ompakke flaskerne var ikke dokumenteret tilstrækkelig, og derfor kunne der heller ikke kræves erstatning for dette.

IUNO mener

Dommen stemmer overens med tidligere retspraksis, blandt andet en Højesterets dom i sagen U2012.115, hvor en forsendelse med dyre vine købt på auktion blev stjålet fra en ulåst trailer under ophold på en rasteplads.

I den sag fandt retten, at vin ikke pr. automatik udgjorde tyvetækkeligt gods, og at transportmåden ikke var groft uagtsom, når der ikke var aftalt andet.

IUNO anbefaler, at man får det udtrykkeligt aftalt, hvis man ønsker at gods transporteres på særlig sikker måde.

[Sø- og Handelsrettens dom i sag BS-17637/2019-SHR af 4. september 2020]

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094