Værkstederne til lærlinge: ”Bare rolig, der er brug for Jer!”
Kan man lære at svejse via en computerskærm? Nej, det kan man ikke.
Hvad så med de lærlinge, der har været igennem et forløb på de tekniske skoler under coronaårets og vinterens lange nedlukningsperiode? Det korte, men præcise svar på det spørgsmål kommer fra værkstederne.
- Bare rolig, der er brug for Jer, lyder det fra direktør Erik S. Rasmussen fra Dansk Bilbrancheråd, der repræsenterer 2.000 frie værksteder, blandt dem mange, der også har salg/service af lastbiler.
På den måde lukker direktøren en tvivl, som både elevorganisationer og tech-skoler deler.
- Nedlukningen har været et problem, siger Anton Bay Hansen, der er formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation. De, der faktisk kommer igennem uddannelsen, beviser jo, at de er de bedste. De beviser, at de er gode til at indrette sig, og de viser, at de har stor menneskekundskab.
- Hjemmeundervisning har klart sine problemer: Det er jo ikke til at skille en motor ad derhjemme uden at forældrene bliver tossede. Derfor er det først og fremmest den teoretiske del af undervisningen, der har været bedst. Jeg rejser mere tvivl om det praktiske pensum.
Det er op til den enkelte
- Det er jo også op til den enkelte, pointerer Anton Bay Hansen.
- Man må jo tage sig sammen og få det gjort tingene færdig. Man må virkelig hænge i – også selv om det er rivtræls.
- Hvad virksomhederne siger til de nyuddannede mekaniker; ved jeg faktisk ikke.
Men her kommer værkstedernes direktør, Erik S. Rasmussen Anton Bay Hansen til undsætning med løftet: Bare rolig, der er brug for jer.
Ingen rejser det røde flag
- Jeg har netop haft møde med bestyrelsen i Dansk Bilbrancheråd om blandt andet dette emne, og her var der ingen, der rejste det røde flag.
- Det er jo klar, at der i undervisningen på de tekniske skoler under nedlukningen har været klar overvægt over det teoretiske. Derfor er der noget praktisk, der er ved at blive indhentet. Så det er ikke noget, vi går og er nervøse for.
- Vi må dog konstatere, at der er en udfordring her; men det ska nok blive løst til perfektionisme. Det er en opgave, som skolerne, værkstederne og eleverne kommer til at løse, slutter han.