DI: Forsyningskrisen kan være værre om tre måneder
Morten Granzau Nielsen var begyndt at kunne skimte lyset for enden af tunnellen, da der stod februar på kalenderen og coronapandemien begyndte at sagtne farten flere steder i verden.
- Der drog vi et lettelsens suk og tænkte, at nu begynder det nok at åbne op igen. Nu kommer der efterspørgsel på oplevelser og efterspørgslen på varer kan falde lidt. Men så kom krigen i Ukraine, siger Morten Granzau Nielsen.
Faktisk er forsyningskrisen kun blevet værre siden årsskiftet, siger Morten Granzau Nielsen.
- De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at to tredjedele af virksomhederne mangler komponenter og materialer. Mikrochips og elektroniske komponenter ligger højt på listen, men også træ, jern og stål. Så forsyningskrisen er tiltagende, siger Morten Granzau Nielsen.
På den korte bane tror Morten Granzau Nielsen ikke, at forsyningssituationen vil blive bedre foreløbig. For mens coronapandemien er gledet i baggrunden i Danmark, er den altoverskyggende i Kina.
- Kinas nultolerancepolitik overfor corona er en joker. Den giver problemer med at få varer ind og ud af landet og der er ikke noget, der tyder på, at Kina dropper den politik. Og vi kender jo selv omikron, det tager tid. Så med det in mente tror jeg desværre, at situationen ser værre ud om tre måneder, siger Morten Granzau Nielsen.
Kinas nultolerancepolitik overfor corona er en joker. Den giver problemer med at få varer ind og ud af landet og der er ikke noget, der tyder på, at Kina dropper den politik Morten Granzau Nielsen
Derfor oplever Dansk Industri også, at deres medlemmer vælger at sprede produktionen ud over flere underleverandører for at blive mindre afhængig af usikre lande som Kina og Ukraine.
- Vi oplever, at virksomhederne prøver at sprede risikoen ud ved at vælge flere underleverandører, så de ikke bliver fanget med håret i postkassen med en enkelt underleverandør fra Kina eller Ukraine, siger Morten Granzau Nielsen.
Han håber, at forsyningssituationen for træ, stål og jern vil se bedre ud om seks måneder.
- Vi står med de her tre faktorer: coronakrisen over hele verden, krigen i Ukraine og Kinas håndtering af en ny coronabølge. Hvis presset fra en af disse letter og der for eksempel bliver fred i Ukraine, så kan situationen for træ, stål og jern se mærkbart bedre ud om seks måneder. Når det gælder mikrochips, skal vi nok desværre langt ind i 2023, før der sker noget, siger Morten Granzau Nielsen.